Historia runt 20 år

 Baggauktion Linköping och lite om dess historia!

Lördagen den 13 september 2014 var det baggauktion i Linköping och i år var det 20-års jubileum. Helgen blev mycket lyckad med gott om besökare och utställare. På fredagen anslöt utställarna av djur eller rena företagsutställare. På plats fanns allt från

HKScan Agria Slättö Kvarn Stallmästaren KLS
LG-produkter Lantmännen GGI Sweden AB Djurhälsovården  
Fällmans kött AB Fåravelsförbundet Quality genetics Siltbergs  
Can
Företagsresurs
Tranås
skinnberedning
Svenska
Foder
Sveland
försäkring
 

Flera av utställarna hade olika erbjudanden i sina montrar jubileumsrabatter på sitt sortiment för att uppmärksamma 20-års jubileet. Ett nytt initiativ på sponsring var HKScan som sponsrade tre baggar med 2 500 kr/bagge + moms till köparen. Ett uppmärksammat och uppskattad sponsringsform som vi hoppas kan komma tillbaka redan nästa år?

 Arkivet 1 Jubileumsmiddag och auktionens historia  Arkivet 2

Fredag kväll samlades runt 150 personer för att äta jubileumsmiddag med lammgryta och kaffe med tårta. Lammproducenterna bjöd på middagen och arbetslaget som hade ordnat maten förtjänar en stor eloge för att det smakade så gott och alla blev mätta och nöjda.

Under kvällen höll Kaj Sjunnesson ett tal och mindes tillbaka hur allting startade en gång 1995. Scan var uppdelat i regioner och hette i mellan Sverige Farmek. Man såg ett problem med kvaliteten på lammkropparna. Kunderna ville ha en bättre kvalitet och man insåg snabbt att bra baggar ger snabbt effekt då ”baggen är halva din besättning”. Under samma tid ville Fåravelsförbundet göra som i Norge och skapa en enda korsnings ras, Svea-får, typ som i Norge med Dalasau. Farmek tillsammans med sitt leverantörsråd ville testa att starta baggauktion för att visa att det går att lyfta kvaliteten genom bättre baggar. Förutom Kaj var bland annat Kajsa Samuelsson och Pernilla Salevid med i leverantörsrådet. Andra drivande namn var bland annat Göran Lindell på Skanek och senare på Scan som produktchef för lamm och kalvkött. Farmek ställde upp med lokal till baggauktionen, vi minns väl alla den mysiga auktionshallen i Linköping?

Intresset var stort för att sälja och köpa, det blev helt enkelt en succé direkt från start och sedan har auktionen fortsatt. Mycket har utvecklats till exempel kroppsbedömningen, veterinärerna från Djurhälsovården som gör hälsokontroll på alla djuren, inbjudna internationella domare från Skottland Danmark och Holland. Första domare var Arvid Karlsson samt Sune Söderlund. En känd dansk domare som ni kanske minns är Peder Jenssen? Utvecklingen har gått framåt hela tiden och det var till exempel Torgil Möller som dök upp med klippta baggar år 1997 vilket sedan blev en regel för att man på ett bättre sätt skulle kunna se kroppen! Efter några år startade Riksbedömningen som ett led i att hitta de bästa baggarna och år 2000 startade muskelscanning av Gunnar Malmfors.

Kaj ville ge en eloge till några uppfödare som varit med i stort sett alla år Brunsered, Hitthem, Karupsmölla och Möllers-Texel. Hatten av för dessa skickliga avelsbesättningar!

Ganska snart insåg köparna vikten av baggauktionen och arbetet bakom för att få fram bra djur. Kaj menar att i början kunde man nästan säga att köparna ”sponsrade” uppfödarna för att de skulle kunna importera ännu bättre och dyrare baggar.

Idag pratar vi om ”Full Moon” på baggarna, det skall vara fina och symmetriska detaljer på baggarna. Det var den Skotske domaren Iain Johnston som myntade begreppet. Domare på årets jubileumsauktion var dansken Vang Frandsen (som har varit här och dömt baggarna flera gånger tidigare) och Henning Pedersen.

Järn gänget
Vilka förutom Farmek och Scan har varit drivande kring baggauktionen? Kaj Sjunnesson var med från början, Tomas Olsson har varit med nästan från början och till för två-tre år sedan lämnat de över till ett nytt gäng. Båda är med på dagens auktioner men har ingen ledande funktion i dag. Andra namn som har dragit ett stort lass är Torgil Möller från Texelföreningen, Uno Fredrikson som är kassör samt Bengt Åke Karlsson. Utan att nämna specifika namn så är hela föreningarna Lammproducenterna, Södermanlands läns Fåravelsförening, Östgöta lamm och på senare år även Svensk Texelförening och Suffolk förening helt avgörande för att auktionen skall komma till stånd och med så jämna och fina baggar.

Instiftade priser för bra kroppar och detaljer
Redan från start har det funnits priser eller utmärkelser som uppmärksammar baggar med bra kroppar som ger bra styckningsdetaljer. Priserna delas ut varje år under auktionens inledning. Det allra första priset var Åke Palms Hederspris. Åke Palm jobbade på Farmek och var en av dem i slakten som stöttade baggauktionen. Priset har varit ett vandringspris och när bucklan var helt full 2011 så då växlade det över till Kaj Sjunnessons Hederspris.