Det kan vara mycket att tänka på när man ska köpa en vallhund och ibland vill man hellre handla med hjärtat än hjärnan. Dock är det bra att åtminstone gå igenom nedanstående checklista så att det inte blir tråkiga överraskningar eller problem i framtiden. Kom ihåg att ibland ändras kan intresset för tävling tändas och då är du begränsad om du har köpt en oregistrerad vallhund. |
Men vad ska man då titta på hos föräldrarna? |
• För det första ska du kontrollera så att bägge föräldrarna är registrerade i SKK och har stamtavla. Valpar efter Border Collie registreras nämligen bara om föräldrarna har ett godkänt vallhundsprov, vilket är en minsta garanti för att det finns några dokumenterade vallningsegenskaper i hunden.
Låt dig inte luras av en uppfödare som talar om att föräldrarna är registrerade och att de minsann vallar bra även om de inte har ett godkänt vallhundsprov. Valpar efter sådana föräldrar kan aldrig registreras! Därmed är dina möjligheter att tävla med hunden i vallning högst begränsade, om detta är din målsättning med att skaffa BC. Ska du ha den till arbete med djur finns det ingen anledning att chansa – det finns ofta någon anledning till att ägaren inte gjort ett vallhundsprov med hunden. Det kanske är en tusenlapp eller två billigare att köpa en oregistrerad hund, men detta är småpengar jämfört med allt annat som kostar innan du har en hund som kan arbeta åt dig.
• Använd vallhundsdatabasen Vallreg för att informera dig om föräldrarna och deras prestationer. I Vallreg finns också tidigare avkomma och andra släktingar och deras prestationer registrerade. Det finns också uppgifter om förekomst av HD (höftledsdysplasi) och ögonsjukdomen CEA i släkten, vilka är de två ärftliga sjukdomar som registreras för Border Collie.
• Tävlingsresultat säger inte allt, så stirra dig inte blind på dem. Om du känner någon som redan använder vallhund, så be gärna om hjälp med att bedöma föräldrarna till din blivande valp. Låt dig inte imponeras av att hunden lärt sig gå åt höger eller vänster på förarens kommando utan titta mer på om hunden har ett trevligt sätt mot djuren och verkar samarbetsvillig med föraren. Behöver föraren ryta och vara arg hela tiden och stoppa hunden och ge den nya kommandon kan det betyda att det är en hund som är jobbig att träna och som behöver mycket hjälp att korrigera sina egna misstag.
• På SVAKS hemsida
har du också kontakt till SVAKs regionala avelsrådgivare – vänd dig till den som står för din region. De har oftast god kännedom om föräldradjuren. Det handlar inte bara om att en hund ska vara bra – den ska också passa din erfarenhet som vallhundsförare och de arbetsuppgifter du ska träna hunden till. Även en seriös uppfödare talar om för dig om han/hon inte tycker att du är en lämplig köpare av just den kull valpar man har då. |
|
|
|