Ras Texel


 

Den bästa köttrasen
Texel har högst tillväxt och ger bäst slaktkropp av alla fårraser i Sverige. Styckdetaljerna från Texel och Texelkorsningar är svårslagna med djupa kotletter, stor innerfilé, stora stekar och välfyllda bogar. Tack vare sina goda köttegenskaper och höga tillväxt utnyttjas den i korsningar med inhemska lantraser i många länder och är den mest populära faderrasen i Europa.
Växer bra på bete
Texellamm växer bra på bete. Djuren klarar sig bra på magra beten, men ju bättre foder desto bättre resultat. Det unika med Texel är att det höga köttinnehållet är kombinerat med lagom fettinnehåll. Fettet är därtill jämnt fördelat över kroppen, något som är extra fördelaktigt för slaktlamms-producenter som vill undvika fettavdrag i slakten.
Milt och marmorerat kött
Texelköttet är välmarmorerat och har en mild smak, som faller de flesta i smaken. Kött från texelkorsningar brukar vinna smaktester i Storbritannien. De uppfödare som har renrasig texel brukar till och med ta köttåtertag på sina slakttackor. Många upplever att texelköttet smakar mindre ”får” än köttet från andra raser.
Invalid shortcode
Naturlig faderras
Det är naturligt att använda Texel i treraskorsningar, där tackorna är korsningar av t.ex. finull/rya/päls och dorset/suffolk. På så vis får man många lamm året om med mycket
kött och bra tillväxt.
En lugn ras
Texel är en lugn och lätthanterlig ras som är lätt att stängsla in på beten. Texel har vit ull, svart nos och svarta klövar, saknar horn och är ullfri på ben och huvud. Vuxna tackor väger 75–95 kg och baggar 110–130 kg. Varje tacka får i genomsnitt 1,5 lamm och Svensk Texelförenings mål är 1,8 lamm/tacka. Vissa texelbesättningar snittar redan uppåt 2,0 lamm/tacka. Lamningarna är i regel okomplicerade tack vare avelsinriktningen de senaste årtiondena.

Djur med en eller flera svarta fläckar som i storlek överskrider en svensk femkrona godkänds inte i aveln. Ullen är klassad som medium (46´s-56´s) med en längd på 8-15 cm och väger i medeltal 3.5-5.5 kg.
Bakgrund
Texel skapades i slutet av 1800-talet på ön Texel vid den holländska kusten. Man använde sig av holländska och brittiska raser för att skapa en ras med ypperliga köttegenskaper. Texel har sedan spridits över hela världen och till Sverige kom den på 1960-talet via Danmark. I dag finns det ca 3 000 tackor spridda över hela landet.
Källor: Elitlamm, Svensk Texelförening
SVENSK RASLÄNK
Svensk Texelförening

UTLÄNDSKA RASLÄNKAR
Australian Stud Breeders Assocation
British Texel Sheep Society
Texel Sheep Breeders Society.us
Texel Breed Society. Ireland
Nederlandse Texel
Canadian Texel Association
Finnish Texel Breeders Society
5 Texel i Danmark
Danish Texel
Texel Argentino
Texel Society of Switzerland