Rekorddyrt lamm sålt för 4,2 miljoner kronor
Utgångspriset för texel-lammet var 121 000 kronor – men klubban föll inte förrän vid 4,2 miljoner kronor. Summan som bytte händer på auktion i Skottland uppges vara rekordhög.
Utgångspriset för texel-lammet var 121 000 kronor – men klubban föll inte förrän vid 4,2 miljoner kronor. Summan som bytte händer på auktion i Skottland uppges vara rekordhög.
Digital Baggauktionen 12 sep. kl. 14:00!
I år blir det som redan aviserats en lite annorlunda baggauktion eftersom den kommer hållas i digital form. Baggkatalogen kommer även den vara digital i år men utskrivbar. Ni finner katalogen inom kort på vår hemsida.
Åsa Lundgren är djurhälsoveterinär och obducerande veterinär på Gård & Djurhälsan. Här berättar hon om några vanliga orsaker till plötsliga dödsfall på bete, på vilket sätt obduktion kan vara ett viktigt verktyg för att ställa diagnos och hur en del av problemen kan förebyggas.
Lammdödlighet kan variera från 5% till 30% under både pastorala och inomhusförhållanden med ökande dödlighet i de med större kullstorlekar. Den genomsnittliga lammöverlevnaden hos singlar var 89,5%, för tvillingarna var 85,5% och för tripletter 67,5%.
Jeanette och Thomas driver fårgården Hälla gård i Liden utanför Sundsvall. Med 140 tackor och två lamningar per år är bete och utfodring bland de största fokusområdena.
I vår kunskapsbank har vi samlat fakta, tips och råd hur du kan utveckla din produktion ytterligare, för djurens, miljöns och gårdens välmående.
Klövklippning före betessläpp
Se film om klövklippning här!
Årets viktigaste genomgång och kontroll av klövarna är före betessläpp. Fåren har då gått på den mjuka ströbädden och klövarna är ofta i behov av klippning eftersom de inte slits på ströbädden. Klipp yttervägg och tå vid behov och passa på att kontrollera klövspalterna och kronranden så att de ser normala ut.
Här kan du som producerar foder till produktionsdjur eller utfordrar livsmedelsproducerande djur, säljer foder till livsmedelsproducerande djur i butik, lagrar foder eller transporterar foder anmäla din foderanläggning till Jordbruksverkets foderanläggningsregister. Det gör du på ett snabbt och enkelt sätt i vår e-tjänst.
LRF förstärkt på Köttsidan i och med att Sveriges Nötköttsproducenter numera är organisationsmedlemmar och Sveriges Lammköttsproducenter är nya intressemedlemmar så har nu LRF ännu större tyngd i köttfrågorna.
Svenska bönder och slakterier ser ökning i efterfrågan på svenskt kött i och med covid-19 – en motsatt effekt till den nedgång som drabbar många andra branscher. Under senare år har efterfrågan och konsumtion av det svenska köttet sakta ökat. Det som nu sker i samband med coronakrisen är en markant ökad efterfrågan.
För att undvika smittspridning av covid-19 bör djurägare och besök till verksamheten (tex fårklippare) vidta de åtgärder som situationen kräver.
Vi uppmanar alla att hålla sig uppdaterade, följa Folkhälsomyndighetens råd och använda sunt förnuft så vi tillsammans minskar risken för smitta.
Påsken är snart här. Vi har en kollega på enheten med god kunskap om fårnäringen och om alla godsaker man kan göra av lammkött. Här tipsar hon om ett recept från tidningen Fårskötsel som hon gett en liten personlig touch.
Vi på Gård & Djurhälsan följer löpande utvecklingen kring coronaviruset, COVID 19, och då famför allt de anvisningar Folkhälsomyndigheten med flera ger.
Vi har samma förväntan på er som deltar på våra kurser som vi har på våra egna medarbetare och förutsätter att ni respekterar dem.
Läs mer här om våra riktlinjer!
Lammbranschens satsning för att skapa fler värdefulla lamm till en hungrig marknad. Här får du som lammproducent/Herde värdefulla tips och idéer om hur du på bästa och enklaste vis når hela vägen fram med lammen. I lammproduktion är timing väldigt viktigt, det gäller att satsa sina resurser i rätt tid och på rätt plats för att lyckas. #kollpålammen hjälper dig att hålla riktningen, det är gratis och du kan själv bidra med dina erfarenheter genom att dela ett inlägg med #kollpålammen.
Följ & Gilla #kollpålammen på facebook så kommer det uppdateringar till dig löpande.
”Svensk standard för lammköttskvalitet” Standarden innehåller parametrar som påverkar kvalitetsegenskaperna storlek, konformation, fettgrupp, smak, mörhet, saftighet och hållbarhet hos det svenska lammköttet oavsett vilken ras lammet har eller vilken uppfödningsmodell som tillämpats. Samtliga, i standarden ingående, parametrars betydelse för lammköttets kvalitet är styrkta via forskningsprojekt eller via praktiska undersökning utförda i Sverige eller i andra länder som tex i Australien och/eller i Storbritannien.
Copyright © 2025 | WordPress-tema av MH Themes