
Lammlägg sous-vide à la Matgeek
Lammlägg är en perfekt detalj att laga sous vide. Här ger Matgeek sina bästa tips för härligt höstiga lammlägg.
Lammlägg är en perfekt detalj att laga sous vide. Här ger Matgeek sina bästa tips för härligt höstiga lammlägg.
Lamm har blivit en uppskattad favorit på de svenska matborden de senaste åren. Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Höstlammen föds under våren och har betat friskt gräs ute i hagen hela sommaren. Förutom att du får ett smakrikt, ljust och mört kött när du väljer svenskt höstlamm, får du många mervärden på köpet.
Att vi i växande grad väljer svenskt ursprung när vi köper kött syns i Jordbruksverkets beräkningar av andelen svenskt kött av den totala förbrukningen, som ökade för samtliga större köttslag första halvåret 2017.
Fårsemin har vind i seglen. Beställningarna inför årets semineringar har fördubblats och det finns fler raser och baggar att välja på än tidigare.
– Vi har lika bra dräktighetsresultat på tackor som man har på korna, säger Magnus Håård, som är avels- och djurhälsoansvarig i Svenska Fåravelsförbundet.
Best in Show 2017 Möller Texel Ysby
Kurser i höst
• Seminkurs
• Villkorad läkemedelsanvändning
• Utfodring och hullbedömningskurser
• Klövkurser
• Hälsokurser
När tillgången på bete minskar kan djuren börja beta av växter den normalt ratar.
Risken för förgiftningar kan därför öka något. En del orsakar sjukdom redan vid lågt intag medan andra måste konsumeras i större mängd innan de orsakar sjukdom. Passa på att uppdatera kunskapen om vilka växter som är olämpliga.
Du kan läsa mer om giftiga växter på SVA:s hemsida.
Bilder kan också ses i den virtuella floran.
Gård & Djurhälsans film om avmaskning av får
Gård & Djurhälsans film om träckprov på får
Vi har ett blandat sommarväder men vår lammförsäljning rullar på bra. Kom ihåg att vi har kampanj vecka 27-31 vilket innebär:
*Utökat viktsintervall för bäst betalt lamm (pris som Märkeskvalitet i hela viktsspannet 14-25,9 kg)
*Kontraktstillägg även för fettgrupp 3+
Det landskap där det finns minst får är Härjedealen (600 st) följt av Medelpard (2 000 st) och Lappland (2 100 st).
Välkomna till höstens lamm-workshops! Vi blandar teori med praktiska övningar ute på gård. Lär dig mera om bland annat hantering, slaktmognad och köttkvalitet. En bra hantering och planering ökar tidseffektivitet och djurvälfärd. David Williams, nöt- och lammproducent med rötterna från Australien, håller i dagens övningar tillsammans med Elisabeth Svensson, Magnus Colliander och Wilhelm Aschan från HKScan Agri. Grillad hamburgare till lunch samt upptryckt kursmaterial ingår i kursavgiften som faktureras i efterhand.
Växelbetning av får och nötkreatur är ett bra sätt att sänka parasitsmittan i betet och därigenom i de betande djuren. Det finns dock några saker som man behöver tänka på.
Årets första kvartal rasade importen av lammkött från Nya Zeeland med 43 procent. Svensk produktion ligger fortfarande långt under efterfrågan. Det är ett trendbrott efter flera år av ökande och oförändrade importvolymer. Sedan 2007 har importen av lamm- och fårkött ökat med 50 procent.
Nu har vi publicerat uppdaterade marknadsbalanser för matfågel, griskött, får- och lammkött, nötkött och ägg. Även Excelfilen för svensk marknadsandel och förbrukning är uppdaterad (endast de två flikar som visar förbrukningen av kött och ägg). Mejeriprodukter och viltkött uppdateras bara en gång per år.
En nyhet är att vi för både kött och ägg från och med nu gör en jämförelse av handeln med andra länder uttryckt i slaktad vikt/färska ägg, tidigare hade vi en beräkning som jämförde några av de mest betydande produkterna uttryckt i produkternas verkliga vikt. Vi kan till en början bara göra denna beräkning en gång per år då det tar för mycket tid rent tekniskt att göra den för alla produkter varje kvartal – möjligen att vi kan göra den även på halvårsbasis i mån av tid. I de nya filerna hittar ni därför jämförelsen på landnivå för 2016 jämfört med 2015. Den övergripande balansen görs dock per kvartal liksom tidigare.
Copyright © 2025 | WordPress-tema av MH Themes