Lammslakt vid svenska slakterier – en enkätstudie

8 december, 2016 Lammproducenterna 0

Rapporten innehåller en sammanställd slakterienkät ställd till ett antal svenska slakterier som slaktar får/lamm och är genomförd under augusti/september 2015. Genomförandet av enkätstudien var ett av delmomenten i projektet ”Ökad kunskap om svensk får- och lammköttskvalitet” för att stärka och utveckla kvaliteten på det svenska lammköttet. Syftet med projektet var att genom enkäten få ökad kunskap om rutiner runt lammslakten vid svenska slakterier, med fokus på hantering av lammen före och efter slakt, metoder för hängning och nedkylning samt synpunkter på slaktkroppskvalitet och eventuella kunskapsluckor.

Faktorer som påverkar lammköttskvaliteten – en litteraturstudie

8 december, 2016 Lammproducenterna 0

Konsumenter uppmärksammar och värdesätter lammköttets ätkvalitet allt mer både nationellt och internationellt. Ur ett kundperspektiv framhålls i internationella studier att ätkvalitetsegenskaper som smak, mörhet, saftighet och färg som viktigast. I de fåtaliga svenska studierna utrycker svenska konsumenter snarlik prioritering men hänsyn måste tas till att olika individer, beroende på erfarenhet, tradition och smak, har olika önskemål och förväntningar.

Tranås är Sveriges fårskinns-huvudstad

8 december, 2016 Lammproducenterna 0

Att bereda och sälja sinas fårskinn blir allt mer populärt, efterfrågan är stor. För inte minst uppfödare av Gotlandsfår utgör ofta skinnet ett större värde än köttet. Det finns egentligen bara två skinnberedare i Sverige som bereder fårskinn i industriell skala, Tranås Skinnberedning och Donnia skinn. Båda upplever efterfrågan större än tillgången på skinn i Sverige.

Snabbare och effektivare analyser av fotröta hos får

6 december, 2016 Lammproducenterna 0

Fotröta hos får är en smittsam och smärtsam sjukdom som orsakas av bakterien Dichelobacter nodosus. Tre nya metoder har utvecklats; för att förenkla upptäckt, för att bestämma hur pass sjukdomsframkallande bakterien är och för att effektivisera laboratorieanalyserna. Bakom denna tillämpade forskning står Sara Frosth, som är doktorand vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Årsmöte 2016

5 december, 2016 Lammproducenterna 0

Söndagen den 4 december 2016 var det kallat till årsmöte i Askersund för medlemmar i föreningen. Innan förhandlingarna så var vi inbjudna på förmiddagen till […]

Import pressar priset på lamm

3 december, 2016 Lammproducenterna 0

Priset på lammkött har rasat och är 10 procent lägre än för ett år sedan. Samtidigt minskar produktionen och importen ökar kraftigt, första halvåret 2016 ökade importen av lammkött med 10,5 procent.

Jagade Gnestavargar klarade livhanken

2 december, 2016 Lammproducenterna 0

Den förlängda skyddsjakten i Sjundareviret avslutades på onsdagen utan att någon varg kunde skjutas.
– Den enda logiken i dag är att man fortsätter skyddsjakten, säger Björn Aschan, ombud för hårt utsatta Molstabergs Säteri.

Ingen bild

Lodjur dödade fyra lamm i Oskarshamn

1 december, 2016 Lammproducenterna 0

I början på veckan dödade lodjur fyra lamm i en fårbesättning söder om Bockara i Oskarshamns kommun.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om lodjursattackerna som drabbat får- och lammägare i Kalmar län. Fenomenet är väldigt ovanligt eftersom lodjur främst jagar rådjur och hare.