Annas tacka slaktades på fältet

20 september, 2016 Lammproducenterna 0

Anna Elfbom upptäckte igår måndag att en tacka i hagen saknades, efter lite sökande insåg hon att någon släpat ut tackan ur hagen och slaktat den: – Det är hemskt att någon kan göra så, säger Anna till märsta.nu

Rävspel bakom vargsiffror

16 september, 2016 Lammproducenterna 0

Verket vill inte ha specificerat hur stor vargjakten kan bli
Naturvårdsverkets personal vill inte att de svenska vargforskarna ska fastslå en siffra på hur många vargar som kan skjutas i vinterns vargjakt.
– De vill inte ha fasta siffror som människor ”låser fast sig vid”, säger vargforskare Olof Liberg.

Respektera vargdrabbade djurägare

16 september, 2016 Lammproducenterna 0

Länsstyrelsen i Värmland har tidigare gjort en del bra i den vargcirkus som vi tvingats leva med, bland annat genom överklagan av stoppade licensjakten på varg i vintras. De så kallade naturvårdsorganisationerna SNF och WWF tycks aldrig förstå vargplågans konsekvenser för framtida naturvård i Värmland och människors vilja att bo på landsbygden.

Mineraler till svenska får

14 september, 2016 Lammproducenterna 0

Vilka är behoven och hur kan de tillgodoses?

Det finns i nuläget inga samlade utfodringsrekommendationer av mineraler till får, utan informationen är utspridd och varierar något. Då både brist eller överskott på mineraler kan få förödande konsekvenser, är det viktigt att utfodra djuren rätt för en god hälsa och effektiv produktion. För att uppfylla behoven finns olika utfodringsmetoder av mineraler som tillämpas ute på gårdarna. Användningen av mineralbolusar har blivit allt vanligare. Fördelen med bolusar är att det säkerhetsställs att varje djur får i sig mineralerna utan större spill. Dock finns det rapporter om skador orsakade av felaktig teknik vid administreringen av mineralbolus och även fall av kopparförgiftning på grund av bolusar.

Märket Svenskt kött upphör vid årsskiftet

14 september, 2016 Lammproducenterna 0

Nu är det bara några månader kvar till årsskiftet då den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött fasas ut och ersätts av märkningen Kött från Sverige. Många har varit snabba och ansökt om märkningen Kött från Sverige för sina kött- och charkuteriprodukter och de har redan börjat synas ute i diskarna.

Välkommen till – Svensk köttproduktion – en framtidsspaning

14 september, 2016 Lammproducenterna 0

Välkommen till – Svensk köttproduktion – en framtidsspaning
Den övergripande målsättningen med Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm är att öka den svenska produktionen av gris-, nöt- och lammkött. En av åtgärderna är att ge branscherna bättre beslutsunderlag avseende statistik. Detta seminarium är en del i detta arbete.

Tid: Tisdagen den 27 september 2016 kl 13.00-16.00 Plats: LRF, Franzéngatan 6, Stockholm

Ingen bild

Godkänd slakt, antal djur får och lamm

2 september, 2016 Lammproducenterna 0

Tabellen visar 30 av de slakterier som slaktat får och lamm under 2016. Källa: Jordbruksverket Sammanställningen utgår från slakteriernas veckorapportering till Jordbruksverket och visar antal slaktade djur som godkänts som livsmedel *Den procentuella andelen av slakten utgår från anläggning, inte företag. Det förekommer att slakteriföretag legoslaktar åt varandra.