Driver Norrby Gård i Kungsör tillsammans med min fru Anna.
Vi har tre barn och 1000 tackor. Inriktningen på produktionen är primör och beteslamm där alla lammen säljs på kontrakt till en restaurang i Stockholm. Vi har även 50 st Dorset och 50 st Texel som rena avelsdjur. Till dessa har de bl.a. köpt baggar från Danmark för att bättra på framför allt Dorsetrasen i Sverige. Att producera bra slaktkroppar är högsta prioritet i lamm produktionen. Vi arbetar mycket med att finna rationella och lättarbetade lösningar och har provat alla möjliga sorters byggader till djuren. Jag har arbetat mycket med marknaden för lammproduktion i Sverige.
Jag bor i Hamra på södra Gotland tillsammans med min familj, bestående av Karin och tre barn. Gården, som är en släktgård där jag är tionde generationen, har huvudinriktningen på lammproduktion, för närvarande håller vi 700 tackor bestående av renrasiga gotlandstackor samt korsningar gotland/dorset. Lamning sker vid två tidpunkter jan/dec samt mars/april. Vi sysslar även med entreprenad inom vallproduktion samt köttförsäljning i gårdsbutik tillsammans med en kompanjon. Både jag och min fru är sysselsatta på gården och strävar hela tiden framåt med vår produktion och gillar att hitta nya lösningar på olika arbets-moment i vardagen. På gården finns även ett gäng vallhundar, både working kelpie och border collie som underlättar det dagliga jobbet. Jag har gått Gårdsmästarutbildningen och har tidigare bl.a suttit i styrelsen för LRF Ungdomen på riksnivå samt varit får- och lammansvarig i LRFs husdjursutskott.
Bor tillsammans med min man Thomas och våra tre barn på Hälla gård i Liden utanför Sundsvall. Vi har idag 140 tackor, drygt hälften är findor-korsningar och övriga är av raserna finull och gotland. Vårlammen säljer vi till Scan och höstlammen säljs under eget varumärke till restauranger, skolkök, utvalda butiker samt i gårdsbutiken där vi även säljer skinn och charkprodukter. Utöver lammproduktionen så jobbar jag som färskvaruchef på Ica Maxi i Sundsvall.
Driver Ekenäs lantbruk på gårdarna Ekenäs och Svartarp, i den lilla kommunen Ydre, i södra Östergötland sedan 11 år då jag valde att avsluta mitt yrkesliv i skolan och blev bonde på heltid. Läste på Vreta parallellt med att jag satte igång. Startade med ett 40 tal dikor och 50 finullstackor. Sedan dess har jag avvecklat korna (2015) och satsat på lammproduktionen fullt ut. Har idag ca 500 tackor. Lamning i okt/nov samt jan/feb. Tackorna är mestadels korsningar av finulldorset och finulldorper, har också en renrasig finullsgrupp (60-70 st) som betäcks med Dorset för egen rekrytering. Är konventionell och odlar allt grovfoder själva.
Jag är född i Upplands Väsby men familjen flyttade när jag var 6 år till Skåne (Fränninge) och startade lantbruk med mjölkkor + allsköns blandning av djurslag, för att efter 7-8 år flytta hit upp till Svartarps gård med huvudsakligen mjölk-produktion. Kan nog påstå att uppväxten gav mig en del erfarenhet/kunskap om de flesta sorters lantbruksdjur dock hade vi inte får mer än under en säsong i mitten av 80 talet för det fungerade inte alls då de mest drog runt på bygden och ställde till förtret, lammöverlevnaden var dålig och klippning försökte mina syskon och jag klara själva med gammal handsax (vi hade total okunskap om djurslaget).
Med tanke på den tidiga dåliga erfarenheten av får är det smått fantastiskt att jag blev lammproducent och att det är just får jag brinner för allra mest! Kunskap om djurslaget är A och O.
Jag är gift med Henrik maskinreparatör, drev företag inom lantbruksservice men jobbar sedan tre år även han hemma på gården, sköter vår minkuppfödning (med 500 avelshonor), stängsel, körslor, skogen samt andra jobb utanför gården. Vi har 5 barn varav 2 utflugna.
Bor i Råstorp i Tolg 3 mil norr om Växjö med min man Jan-Olof (gården har varit i Jan-Olofs släkten sedan slutet på 1700 talet). Vi har tre barn som är utflugna. När jag komma till gården 1985 så fanns det 45 päls tackor. Jag är biten texelfantast efter att min föräldrar köpte en Texel bagge i slutet på 60 talet. 1996 så köpte vi sju texel tackor som vi har bygg upp vår besättning på. Under de kommande 10 åren fasades päls tackorna ut och i dag är 75 tackor som vi bedriver avel på (som mest var det 105 tackor på gården).
På gården finns ett sågverk, när Gudrun och Per hade visat sina krafter fanns det att göra både för oss och även att hjälpa kunder runt omkring som hade blivit drabbad av stormarna. Det finns även en verkstad där ”skogen” förädlas.
Jan-Olof är snickare i botten så han skiftar sina arbetsuppgifter under året.
Jag har arbetar för Lammproducenterna sedan 2015 ett arbete jag trivs med.
Kom med i baggauktions kommittén några år tidigare.