Varje rasförening har utifrån riksbedömningarna något som de anser optimala poäng på egenskaperna som bedöms. Hur vet man då det? Ni som har auktionskatalogen från förra året kan naturligtvis tjuvkika där men annars finns en liten guide här.
Varje djur bdöms efter bedömningsskala mellan 1 till 7. Det är däremot inte alltid den högsta eller lägsta poängen som är önskvärd. Vad som räknas som optimalt ser du nedan.
Exteriör: Bedömningsskala 1-7 Optimal bedömning
Framdel: Bredd
|
Smal
|
Bred
|
6
|
Benställning
|
|||
Benställning fram
|
Snäv
|
Vid
|
6
|
Klövställning fram
|
Tåtrång
|
Tåvid
|
4
|
Kotor fram
|
Veka
|
Stela
|
4
|
Kotor bak
|
Veka
|
Stela
|
4
|
Hasvinkel
|
Rak
|
Vinklad
|
4
|
Benställning bak
|
Hastrång
|
Hjulbent
|
4
|
Rygg
|
|||
Rygg Bredd
|
Smal
|
Bred
|
7
|
Överlinje
|
Vikande
|
Stram
|
4
|
Kors
|
|||
Bredd
|
Smal
|
Brett
|
7
|
Längd sidan
|
Kort
|
Långt
|
6
|
Form sidan
|
Sluttande
|
Rakt
|
6
|
Form ovanifrån
|
Spetsigt
|
Utfyllt
|
7
|
Lår
|
|||
Bredd bak
|
Tunna
|
Breda
|
7
|
Bredd sidan
|
Smala
|
Breda
|
7
|
Djup
|
Korta
|
Djup
|
7
|
Typ
|
|||
Skelettbyggnad
|
Finlemmad
|
Grovlemmad
|
4
|
Huvudet (harmoniskt med kropp)
|
Smal
|
Brett
|
7
|
Helhet
|
Oharmonisk
|
Harmonisk
|
7
|
Från Texelföreningen säger man vidare:
SLAKTKVALITET:
Målet med att använda en Texelbagge i slaktproduktion, är att producera lamm i den
första delen på europ skalan (E, +U-, +R ), utan fettavdrag vid normal uppfödning.
första delen på europ skalan (E, +U-, +R ), utan fettavdrag vid normal uppfödning.