Årsmöte 2017 på Gyllene Uttern
Idag har Lammproducenterna haft årsmöte. Ett möte med många positiva diskussioner om framtiden med stor framtidstro! Vi tackar Kalle Grandin för sin tid i styrelsen […]
Idag har Lammproducenterna haft årsmöte. Ett möte med många positiva diskussioner om framtiden med stor framtidstro! Vi tackar Kalle Grandin för sin tid i styrelsen […]
Svensk nöt-, gris- och lammkött ökar sina marknadsandelar. Finns längre ner i texten
Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött är ett treårigt EU-projekt med målsättning att skapa bättre förutsättningar för nöt- och lammköttsproducenter i regionen Västra Götaland (Sverige), Nord- och Midtjylland (Danmark).
En liten ruta uppe till höger, kan det vara något? Skriv in ett djurnummer och tryck på Sök så kommer du snabbare till djurkortet
Slaktstatistik: Gris och lamm ökar, nöt ligger stilla
Hos lamm har förgiftning orsakad av tanninerna i ek setts hos unga individer som under
digivning även har ätit blad, ollon och kvistar. Symtomen har varit anorexi, depression med
sänkt allmäntillstånd och en avvikande lutning i djurets kroppsställning (Eroksuz et al, 2013). sida 5
På hösten när ekollonen är bruna och mogna är de mindre giftiga än när de är gröna. Även ekbladen är giftiga och liksom ekollonen mest giftiga på våren eftersom innehållet av det giftiga tanninet är som högst i både blad och ollon då. Vid höststormar kan dock stora mängder omogna ekollon blåsa ner, likaså kan djuren bli mer benägna att äta ekollon om betet är slut. Därför är det ändå vanligast att ekollonförgiftning uppträder på hösten.
Nu är det höst och säsong för lamm! HKScan är med i höstens satsning för att lyfta fram det svenska lammköttet lite extra. Kampanjen pågår under hela oktober och vi har i samarbete med våra kunder fler lammprodukter än någonsin ute i butikerna.
Projektet har till syfte att utveckla den inhemska produktionen av lammkött med hjälp av erfarenheter hos de bästa producenterna och rådgivare/forskare i Sverige och internationellt, att identifiera hur vi skall kunna producera lammkött mer effektivt och lönsamt knyta kontakter med producenter och forskare nationellt och internationellt. Projektet pågår just nu.
Projektet kommer att pågå under hela 2018 och halva 2019, slutredovisning är 2019-12-31. Projektet består i att skapa Erfagrupper och fysiska möten ute på gård runt om i hela Sverige. Erfa-grupps mötena har tre olika fokusområden.
På senare år har intresset för lammkött ökat och konsumtionen stiger sakta men säkert. Sverige är ett förhållandevis litet fårland om man jämför med andra länder, med få får per besättning.
Svenskt lamm utgör fortfarande en liten del av den totala konsumtionen och för att komma vidare behövs fler professionella lammuppfödare så marknaden får en jämnare tillgång över året.
Lammlägg är en perfekt detalj att laga sous vide. Här ger Matgeek sina bästa tips för härligt höstiga lammlägg.
Lamm har blivit en uppskattad favorit på de svenska matborden de senaste åren. Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Höstlammen föds under våren och har betat friskt gräs ute i hagen hela sommaren. Förutom att du får ett smakrikt, ljust och mört kött när du väljer svenskt höstlamm, får du många mervärden på köpet.
Att vi i växande grad väljer svenskt ursprung när vi köper kött syns i Jordbruksverkets beräkningar av andelen svenskt kött av den totala förbrukningen, som ökade för samtliga större köttslag första halvåret 2017.
Copyright © 2024 | WordPress-tema av MH Themes