Så var Baggauktionen i Linköping summerad och vi kan konstatera att det blev rekordhöga priser i år igen. Swedish Meats auktionshall var fylld till bristningsgränsen och svetten lackade på både folk och fä.
För trettonde året i rad så hålls baggauktionen i Linköping.
Bedömningsutställningen
Årets Baggauktion började redan på fredagen med bedömningsutställning av köttraser. Domare Vagn Frandsen från Danmark gick noga igenom djuren och berättade om hur han bedömde dem och vad man skulle titta på. Torgil Möller hjälpte till med översättning till danska när det blev svårt att hänga med. Med från Danmark var även Erik Rugard-Nielsen, en mycket duktig uppfödare som har betytt mest för den positiva utvecklingen av Svensk Texel. Han har både varit rådgivare och sålt fina baggar till Sverige.
Djuren var stylade på alla sätt och vis; välklippta, tvättade, läderhalsband med nitar och några var till och med färgade med orange färg. Detta väckte stor munterhet och många undrade om de hade ätit morötter… I England och Skottland är det ganska vanligt att man färgar de vita baggarna för att man lätt ska kunna se på håll vad de har för sig i flocken. Olika raser har olika färger på baggarna så kan man även skilja på det. Nu har detta fiffiga system även letat sig hit till Sverige.
Domare Vagn Frandsen Livdjurshallen i Linköping är ljus
bedömer en orange bagge. med gott om plats för fåren.
Under tiden bedömningsutställningen pågick så fylldes lokalerna på med företag och organisationer som ställde upp sitt material. Alla hjälptes åt med tips och trix till monterbygget och stämningen var hög.
Vissa kunde inte hålla sig utan Stylad Texel!
ville se vad den nya tackvändaren/vågen
från Slättö Kvarn gick för!
Auktionen
På lördagen var det dags för auktionen. Boxarna fylldes på med fler djur och besökarna strömmade till. Fårhälsan skötte besiktningen av djuren utmärkt och hade inte några stora anmärkningar. En del djur hade infekterade sår vid öronmärkena och något djur hade munsår. 83 djur var anmälda till auktionen och 79 kom dit. Bland annat så hade några baggar fått feber så man hade valt att hålla djuren hemma.
Innan auktionen började hade man prisutdelning och så här gick det:
1:a pris Finull fick katalog nr 7 Haffina, uppfödd av Elsie Rodin. Han fick omdömet ”liten satt kropp med fantastisk ull” och såldes sedan för 6 000 kr på auktionen.
1:a pris Texel gick till katalognr 38 Ysby Gård, uppfödd av Torgil Möller. Baggen var ”Outstanding” och såldes sedan för dagens högsta pris 18 000 kr! Denna bagge kammade även hem priset Best In Show så han var en riktig vinnare.
1:a pris Suffok fick katalognr 69 Bohuslamm, uppfödd av Lennart & Marianne Carlsson. Den såldes för 7 000 kr.
1:a pris Dorset gick till katalognr 78 Norrby Gård, uppfödd av Anna & Tomas Olsson. Baggen såldes för 13 500 kr.
1:a pris Oxford Down gick till katalognr 82 Kjällsjö, uppfödd av Gunnar Johansson. Den såldes för 8 500 kr.
Åke Palms hederspris delades ut till baggen med katalog nr 23 Ammedalen, uppfödd av Anders & Jeanette Andersson. Motiveringen löd ” En liten bagge men med fantastiska slaktegenskaper”.
Svenska Fåravelsförbundets speciella pris gick till Kaj & Ann Sjunnesson med motiveringen ”För engagemang och hårt arbete med auktionen som har gjort denna dag till en samlingspunkt för fårvänner från hela Sverige.”
79 djur ropades ut och alla blev sålda. Årets medlepris slog nytt rekord och slutade totalt på 7 400 kr där medelpriset för Finull var 4 470 kr, Texel 8 500 kr, Dorset 8750 kr, Oxford Down 6 250 kr och Suffolk 6 060 kr.
Auktionisten Magnus Olausson jobbade
på med sedvanlig humor och god fart.
Högst betalda bagge blev katalognr 38 Ysby Gård, uppfödd av Torgil Möller som ropades in för 18 000 kr!
Tack vare att Swedish Meats sponsar med bland annat Livdjurshallen så har ännu ett lyckat arrangemang gått av staplen. Lokalen är toppen men om det ska fortsätta att komma så här mycket folk till auktionen så måste nog läktaren byggas ut och air-conditioner sättas in, för hett blev det när auktionisten Magnus Olausson drar igång! Enda orosmolnet är hur länge lokalerna kommer finnas kvar men vi hoppas på det bästa och ses igen nästa år.