Dorperembryon implanterade

Embryon har satts in genom laproskopi och med dispens från Jordbruksverket. Boda Farm och Ina Eriksson har arbetat tillsammans med ett Kanadensiskt team och de första Dorperlammen som föds i i Sverige får vi se i juni.

Nedan följer artikeln från Svt med länk

För första gången har fårembryon av rasen Dorper opererats in i svenska får.

Det är egentligen förbjudet enligt svensk lag. Men nu har en gård utanför Sala fått dispens, för att kunna få in en ny ras med mer kött.

Det är en dag efter operationen och tackorna på Boda farm utanför Sala går omkring i hagen. Ett mycket litet foster, ett embryo, har opererats in i tackans livmoder och lammungen kommer att födas framåt senvåren. Ingreppet är egentligen förbjudet enligt svensk lag, men här har man fått dispens från jordbruksverket.

– Vi har tagit hit fårembryon från Kanada, som vi nu för in i svenska mottagartackor. Det är en sydafrikansk ras, en köttras som inte har ull. Om Sverige ska följa med i utvecklingen så måste vi inte bara få in nya blodlinjer i de existerande raserna, utan också få in raser som producerar mer och ger mer lönsamhet, säger fåruppfödaren Ina Eriksson.

När tackan opereras är hon brunstig sedan ungefär en vecka. Hon sövs ner och bedövas. Sedan snittar veterinären två små hål, det ena för att kunna se med hjälp av fiberoptik och det andra för att kunna föra in embryot på plats i tackans äggledare. De små såren sys ihop och tackan vaknar inom några minuter efter ingreppet. De börjar genast äta, för operationen väcker hungerkänslor hos tackorna.

– Tackan är vaken inom en minut efter. De är uppe och äter ungefär 30 sekunder efteråt, säger Ina Eriksson.

Syftet med det hela är att föra in en ny, köttproducerande fårras i Sverige, Dorperfår. Fördelarna med Dorper är att de är extremt tåliga mot torka och kyla. De tappar ullen spontant och behöver därför inte klippas. De är också duktiga på att mota bort rovdjur som räv och varg. Och köttet är enligt expertisen mycket gott.

Det finns tre sätt att få in en ny ras. Man kan importera djuren direkt, men det är mycket riskfyllt och i dag i princip omöjligt eftersom sjukdomar lätt sprids vid import. Det andra sättet är att inseminera med sperma, men då får man inte renrasiga djur, eftersom ägget kommer från modertackan. Det tredje sättet är alltså att implantera embryon. Det för inga sjukdomar med sig och ger en helt renrasig avkomma.

Försöket på Boda Farm ska nu utvärderas av jordbruksverket och det kan öppna för fler embryotransplantationer på svenska får framöver.