Nya öronmärken godkända

Nya små plastmärken i olika färger finns nu godkända och förväntas ersätta Pat-Horten märken. Märket kallas Micro och finns att beställa hos Stallmästaren.

Precis som Hortens märken så sitter detta märke ihop och kläms ihop i örat. Märket är mer djurvänligt eftersom det består av plast och är mer lättläst än Horten eftersom texten är tydligare och lite större. Texten är svart och är laserpräglad och ska hålla bra.

Carina Laurell på OS ID Stallmästaren AB säger att Micro märket har ersatt Pat-Horten i stora delar av Finland där det sedan tidigare är godkänt.

Micro finns i åtta olika färger; gul, grön, orange, vit, röd, blå, lila och grå. Det är dock endast 5 färger som är godkända som officiell märkning, nämligen gul, vit, orange, grön och blå. Detta ger möjlighet att ha tex olika årgångar eller betäckningsgrupper märkta med olika färger så att sorteringen underlättas.Micro

Tänk på

  • att det gäller samma som för Pat Horten för er som vill ha skinnåtertag. Djuren måste märkas med två märken inför slakt eftersom ett går med kroppen och ett med skinnen då det inte går att dela på märkena.
  • att du behöver en speciell tång till dessa märken, den heter Microtång och kostar 180 kr.

 

 

Pat-Horten Micro
Vikt Ca 2,5 gram 1,8 g
Storlek 7 x 30 mm 9 * 35 mm
Färg Silver, Gul, Blå och Grön Gul, grön, orange, vit, röd, blå, lila, grå
(kursiva ej officiella)

Pris (exkl. moms) 1,85 kr (silver), 3,10 kr (övriga)
2,85 kr