Lammstek – så gör du den godast
Lammstek är fantastiskt gott och väldigt smakrikt. Tillagad på rätt sätt blir den ännu godare – kolla in våra tips!
Hitta rätt smak-kompisar
Lammstek är fantastiskt gott och väldigt smakrikt. Tillagad på rätt sätt blir den ännu godare – kolla in våra tips!
Hitta rätt smak-kompisar
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Och vi berättar om att allt fler fårproducenter får upp ögonen för att ta vara på sina skinn. Vi har besök Tranås Skinnberedning dom bereder 65 000 skinn varje år.
Påsken närmar sig och många vill ha svenskt lamm på bordet, tyvärr så ökar importen, mer än 70 % av lammen importeras, huvuddelen från Nya […]
Juverinflammation hos tacka
NYHETSBREV 1/2017
Är du osäker på om tackan snart ska lamma? Se våra filmklipp om hur tackan ser ut i förberedelsestadiet och i öppningsstadiet här!
Får Antalet tackor och baggar uppgick till 281 300 i juni 2016. Antalet lamm uppgick till 296 800. Sedan 2007 har antalet tackor och baggar ökat […]
På en fårgård i Killeigh på Irland, har sex av tackorna fått femlingar, och alla lammen överlevde.
En väl förberedd lamning är nyckeln till friska lamm. Lamningen är den mest arbetsintensiva perioden under fåråret och har man en begränsad erfarenhet av lamning kan perioden vara en riktig utmaning. Det är viktigt att lägga ner den extra tid det tar att förbereda och övervaka lamningen, det är tråkigt att förlora lamm som man skulle ha kunnat rädda. Tackan ska inte störas i onödan vid lamningen, men samtidigt ska du känna till när det är läge att rycka in för att hjälpa tacka och lamm. När lammet väl är fött är råmjölken det nyfödda lammets viktigaste skydd mot infektioner. Under fosterstadiet sker ingen överföring av antikroppar (immunoglobuliner) från tackan, så när lammet föds är det helt oskyddat till dess det har diat första gången. Råmjölken är dessutom en livsviktig energikick för lammet.
I helgen avgjordes SM i lammskinn i Tranås. Kampen stod mellan öst och väst, Gotland och Halland. Med mycket knapp marginal tog Gotland hem segern.
LRFs Statistikplattfrorm
Utvecklingen för den svenska nötslakten var liksom grisslakten negativ under 2016, jämfört med föregående år. Även lammslakten fortsätter att minska.
Andelen unga som väljer bort kött ökar. Men de köttätande ungdomarna vill att köttet ska vara svenskt. Och vad man äter är viktigt för identiteten. Det visar Ungdomsbarometerns stora undersökning om kost och hälsa med fokus på ungdomars attityder till kött.
När Fjällräven gör unika ulltröjor i ett projekt hämtas ullen från den kanske minst kända fårrasen – Jämtlandsfår.
SVA tar betalt för destruktion vid obduktion
Copyright © 2024 | Underhålls av Webbyrå Expediten