Ansvarslöst att sälja fårkött som lammkött.

Ansvarslöst att sälja fårkött som lammkött.

Just nu uppmärksammas det som vi under en längre tid misstänkt, nämligen att importerat fårkött säljs som lamm i grossistleden. 82 % av det som importeras är fårkött och det innebär att 60 % av det vi äter är fårkött.
Det finns gott om billigt fårkött på världsmarknaden och priset till bonden är ofta hälften av priset på lamm, dock betydligt lägre i Sverige!
Vi måste bara komma ihåg att det är inget fel på fårkött, det kan vara riktigt bra men det är stor variation på kvaliteten.

Konsument måste ha en tydlig märkning så de kan göra valet och få den produkt de förväntar sig!

Tänk dig att du ska köpa en ny bil, du har bestämt dig för lyxig Volvo XC 90 men när du sedan hämta den visar det sig vara en Dacias budgetmodell. Då händer som inte får hända du är missnöjd för du har inte fått det du förväntade dig och förtroendet för en bra produkt är raserat!

Nu förväntar vi oss krafttag från myndigheter och politiker så att vi får ett fungerade system med högt förtroende.

Vi kräver även att industrileden/grossisterna tar ansvar och slutar lura konsumenter och ge tydlig information och märkning

Som situationen är just nu så pressar detta bara ytterligare de svenska lammpriserna då det svenska lammköttet konkurrerar med de billigare importerade fårköttet.

Svenskt lammkött är en högkvalitets produkt som konsument efterfrågar och vi har stor möjligheter att producera mera men då måste vi ha en fungerade marknad!

/Tomas Olsson
Ordförande Sveriges Lammköttproducenter