Om lamm till Tyskland

Sveriges lammköttproducenter har haft diskussioner med ett tyskt lammslakteri. Det är ett av Tysklands största lammslakterier där man slaktar mellan 160 000 – 180 000 lamm per år på två slakterier.

Nu vänder man sig till Sverige, så det är storbrist på lamm i EU. En av anledningarna är naturligtvis exportstoppet från England, men man betonar att man vill ha långvarig affärsrelation, man kommer inte bara till Sverige en enstaka gång för att köpa lamm billigt.
Den svaga kronkursen gör det extra attraktivt att köpa lamm just nu, men när vi hade första kontakten i början av juni var läget annorlunda.

Jag blev uppringd av slakteriet och tillfrågad om de kunde köpa 5000 lamm i sommar för slakt i Tyskland. Första tanken var transporterna, det har ju visats en del på tv, naturligtvis så kände dom också till det och berättade om deras transporter. Man har special byggda långfärdsbilar med vattenkoppar och foderautomater, varje bil tar 500 lamm i fyravåningar.
När lammen kommer till Tyskland slaktas de inte direkt utan de slutgöds i en typ av feedlot där det utfodras tills de har kommit upp i den vikt de hade när det började transporten, det kan ta upp till en vecka, ett lamm tappar ca:10 – 12% av sin vikt under en så lång transport.

Att få fram 5000 lamm i sommar i Sverige var en omöjlig uppgift utan jag undrade om de var intresserade av höstlamm, mest för att få reda på vad de var beredda att betala, jag trodde faktiskt inte att de skulle kunna konkurrera med de svenska priserna p.g.a. den dyra transportkostnaden, men där hade jag fel.
När det köper lamm så fungerar det så att man kommer ut på gårdarna och tittar på lammen och ger sedan ett pris per styck, man eftersträvar 18 kg slaktkroppar då de ger de bästa styckningsdetaljerna men man tar allt från 25 kg levande vikt och uppåt, man har olika kunder för olika lamm tex säljer man lätta lamm till Schweiz där man hel grillar mycket. Man köper även tackor och där är feta tackor inget problem, man betalar 80kr per styck.
Priserna som vi har blivit erbjudan ligger mellan 550 – 600 kr/styck i höst och det gäller även finullslamm som kanske klassar sig i R-. Det är kontant betalning på plats vid leverans och feta lamm det har man aldrig haft några problem med.
Det här ska jämföras med det priserna som SQM betalar, som i höst kan hamna under 400 kr/styck.
Jag tror inte det är någon som vill sälja sina lamm till tyskland, men när priser är 50% högre så förstår jag de som gör det, för en 400 tackors besättning kan det göra 160 000 kr på ett år och framförallt det är enklare, ingen planering 13 veckor innan, inga avdrag, du vet vad får när de lämnar gården.
Själv så kommer jag inte att skicka några lamm till Tyskland även om de vara beredda att köra från mälardalen. Det är troligt att det kommer att gå iväg några tusen lamm till tyskland i höst, då de var och tittade på fler gårdar när de var i Sverige.

Förhoppningsvis kan det här vara en väckarklocka för den organisation som vi äger, SQM. Det finns konkurrens och vi måste vända oss till de kunder som är beredda att betala för vår svenska kvalitets produkt, eller som Tyskarna sa: I den situation ni befinner er i så borde ni ha Europas högsta priser på lamm.

Tomas Olsson