Eliminera framtida problem

I den förra artikeln så diskuterade jag faktorer så som kullstorlek och djurtäthet och hur dessa påverkar förtjänsten i lammproduktionen. Den här veckan kommer att handla om några variabler som tillåter oss att öka djurantalet och förtjänsten på lammgården.

Djurhantering
Efter betsskötseln så kommer hanteringssystem och grindar. För att vara arbetseffektiva så måste producenten kunna kontrollera sin besättning. Det är förvånande att se hur få lammproducenter det är som har adekvata hanteringssystem. En hanteringsränna, ett fotbad, en tackvändare och en våg är ett minimum. Ett gammalt ödehus som lammen förhindras att rymma ur med hjälp av SJ-pallar bör vara en sak ur det förgångna. Om gården är uppdelad på flera ställen så behöver du fler hanteringsställen eller en mobil enhet.

En bra hund
Betoningen i rubriken ligger på ordet ’bra’. En självtränande hund existerar inte.
Det har sagts att en hund kan göra fem personers arbete. Nå, detta kanske är lite överdrivet men jag har inga tveksamheter om att en bra hund kan göra en persons jobb.
En bra hund samlar ihop fåren medan du öppnar grindar eller hjälper dig att fånga enskilda får. I hanteringen kan en bra hund driva djuren genom racet medan du utför sysslorna på djuren.
En bra hund kan utföra många olika sysslor under sitt liv och en prislapp på €1000 eller €2000 är liten när du slår ut det på alla arbetstimmar den jobbar. Om du inte har tiden eller fallenheten för att träna upp en hund, köp den tränad av någon annan.

Inköpspriser
Var gör du dina inköp? Hur mycket betalar du? Oavsett om det är traktordisel, avmaskningsmedel, foder till tackorna eller kostnaden för att göra ensilagebalar så är målet det samma; att köpa en bra produkt till bästa pris. En halvtimme i telefonen till olika försäljare kan snabbt ge dig en fingervisning om du betalar ett bra pris.
Försök att leta efter alternativ t ex foder i bulk istället för säck, varor som du inte betalar extra för att det har ett speciellt märke. Kolla med andra lammproducenter och hör efter vad de betalar för sina inköp.

Försäljningspris
Vissa lantbrukare lyckas oftare än andra att få ett högre pris för det som i grund och botten är samma vara. Gruppbonus, försäljning till en lokal slaktare eller försäljning direkt till konsument kan vara några sätt att få ett högre pris för sin produkt.

Traditioner
Din egen inställning till din produktion kan vara det svåraste motståndet. Vanor kan vara svåra att bryta eller att se bortom. Bara för att du alltid har gjort en sak på ett vist sätt i alla tider så innebär inte det automatiskt att det fortfarande är det bästa eller enda sättet att göra den på. Försök att hitta alternativa sätt att göra saker på.

Ifrågasätt
När du stöter på problem, lös dem inte bara för dagen utan eliminera dem för all framtid. Ifrågasätt allt du gör, prata med andra producenter och hör med dem hur de hanterar sina svårigheter. Lantbrukare är rika på kunskap; utmaningen är att dela med sig. Lär från misstagen men var inte rädd att göra nya.

Nyligen på en gårdsvandring så mötte jag en lammproducent som berättade för mig att han förlorade ett betydande antal lamm i ett oväder i våras. Hans kommentar till det hela: ”Vi borde sluta oroa oss för vad som redan har hänt och börja tänka på framtiden”, fick mig att börja fundera.