Synkronisering av tackor

Många har redan klarat av betäckningen men eftersom det pratas mycket om hur man får en kortare lamningsperiod så skriver jag lite snabbt hur man gör på Irland och i England.

Om du ska använda en teaserbagge så ska han vara steriliserad senast 8 veckor innan du släpper in honom till tackorna.
En teaserbagge räcker till 100-150 tackor.
Teaserbaggen ska gå med tackorna max 17 dagar, sedan ska de fertila baggarna in direkt (kom ihåg att ta bort teaserbaggen!).
De fertila baggarna kan ha 30 tackor var.

På väldigt många gårdar så har man flera baggar ihop med tackorna och förmodligen är detta en del i svaret på hur man får tidig lamning med kort lamningsperiod.
En grupp med 3-5 baggar är idealiskt till 120-300 tackor. 3 baggar är minimum om man ska ha mer än en bagge. 2 st är sämre för då kan de hålla på bråka med varandra och ingen betäcker de brunstiga tackorna. Förmodligen peppar baggarna varandra och tackorna bättre när de är flera. Det är också bra ifall en bagge mår dåligt eller är steril.

Nackdelen med fler baggar i grupp är att det är svårare med resultatuppföljningen av den individuella baggen. Med baggsele kan du i bästa fall se vem som har betäckt vem och när. Byt färg efter 9-10 dagar för bästa resultat eller när en viss del av flocken är färgmärkt. Börja alltid med den ljusaste färgen och sedan de mörkare.

Mina 110 tackor är till 95 % Gotlandsfår och så några Dorset. Eftersom allt gick mycket fort i somras när jag köpte de sista två besättningarna så hade jag bara en stor bra hage till djuren färdig. Jag ville försöka få dem att lamma i jan-feb så det var inte tid till stängsling. Då gjorde jag så att jag blandade alla tackor och släppte ihop dem med tre renrasiga baggar; Dorset, Leicester och Gotlandsfår.
På detta vis så hoppas jag att jag åtminstone ska kunna se på några av lammen vem som är far till dem.
Så här i efterhand har jag hört fler och fler uppgifter som pekar på att det kan vara en fördel att ha fler baggar med tackorna om man vill ha tidig lamning. Det verkar vara mycket vanligt på Irland och där hade de lamning i fyra veckor mitt i vintern med olika raser. Om den tidiga betäckningen har lyckats återstår att se, Carl kommer och scannar på Gotland i nästa vecka.