Hållbar ull året om

Lammproducenter som vill producera en ull med bra kvalitet behöver inte nödvändigtvis klippa fåren just på hösten, har australiensiska forskare kommit fram till.

Angus Campbell, en forskarstuderande vid Melbournes universitet, och hans kollegor har påvisat att ullen inte är extra stark vis någon särskild tid på året.

Deras upptäckt kan ha stor betydelse för Australiens enorma ullindustri.

De senaste 20 åren har många fårägare klippt sina djur på hösten i förhoppningen att få en bättre kvalitet på ullfibern och bättre betalning för ullen.

”Teorin bakom detta är att ullen blir tunnare på sommaren och sedan tjocknar den fram emot hösten.” säger Campbell.

Detta skulle innebära att ullen blir starkare på hösten för då är den tunn i änden och tjockare och starkare i mitten.

För att testa teorin utarbetade Campbell och hans kollegor en studie som de genomförde under verkliga förhållanden på två kommersiella merino-gårdar i västra Geelong i Victoria.

Varje år i fem år så klippte de 1000 tackor och lamm på tre olika säsonger och mätte sedan kvaliteten på ullen.

En tredjedel klippte de i december, en tredjedel i mars och resten i maj. Detta är tre realistiska tidpunkter på lammåret som valdes ut genom efterforskningar och intervjuer med lammproducenter.

Resultatet? Styrkan på ullfibern var den samma oavsett klipptid på året, säger Campbell.

Sambandet mellan ullfiberns tjocklek och säsong har mer att göra med fodret än med vädret, förklarar forskarna.

På sommaren tenderar ullfibern att bli tunnare eftersom fåren äter mer torrt magert bete medan på hösten när det har regnat så växer det proteinrika gröna gräset till sig och detta medför att ullen snabbt blir tjockare.

Men på våren när många tackor är dräktiga så händer liknande saker med ullen som på sommaren, eftersom tackan ger all energi till ungen istället för ullen.

”Detta betyder att det inte finns någon optimal tidpunkt på året för de som bara klipper en gång om året, då man klipper genom den svaga delen av ullfibern.” säger Campbell.

På sätt och vis är detta goda nyheter för lammproducenterna, tillägger han.

”För det innebär att om fårägaren har goda skäl till att lägga klippningen på någon annan tid på året för att det passar gården eller produktionen bättre så kan de göra det utan att oroa sig för ullvärdet.” säger han.

Campbell’s forskningsresultat kommer att ges ut senare i år.

Klicka på länken om du vill se artikeln i sin helhet:

http://abc.net.au/science/news/stories/2006/1768645.htm