Under den här extrema kylan är det inte roligt att vara ett nyfött lamm. När lammets kroppstemperatur sjunker under 37 grader förlorar den sugreflexen. Här kommer lite tips på vad du gör med lamm som har hypotermi.
Hypotermi betyder sänkt kroppstemperatur och kan bero antingen på värmeförluster eller på minskad värmeproduktion hos lammet.
Det är viktigt att ta temperaturen på alla svaga lamm för att bedöma hur du skall behandla det. Normal kroppstemperatur är 39-40°. Bedöm också lammets ålder.
Temperatur | Behandling |
över 40° | Feber. Infektion? Kontakta veterinär. Om lammet Är under uppvärmning: överhettning. Kyl genast! |
39-40° |
Normal kroppstemperatur.
|
37-39° | Måttlig hypotermi. Torka lammet. Ge råmjölk med magsond. Ge skydd hos tackan eller tillsammans med andra lamm. Kontrollera temperaturen efter en halvtimme. |
under 37° 0-5 timmar gammalt |
Allvarlig hypotermi. Torka lammet först och värm det. Ge råmjölk med magsond. Om lammet kan dia återförs det till tackan i dragfritt utrymme, annars isoleras det och får tillgång till värme. |
under 37° mer än 5 timmar gammalt |
Kan hålla upp huvudet: Ge råmjölk med magsond. Behandlas därefter som lamm ”under 37° 0-5 timmar gammalt” |
under 37° mer än 5 timmar gammalt |
Om lammet inte kan hålla upp huvudet: Ge glukosinjektion i bukhålan. (Be veterinär demonstrera; receptbelagt glukos för injektion) Torka lammet och värm det därefter. Ge råmjölk med magsond. |