Regn ger utmaningar

En regnig sommar ställer till det för lantbrukarna, men det ger även nya möjligheter att lyckas med insådden av vallarna.

 

Vid årets Sheep 2012 i Wales berättade Helen Mathieu från British Seed House om hur man kan låta vallen betas lätt för att sedan förbättra vallen med en insådd.

“Om det är möjligt, och om djuren inte tillåts trampa sönder marken, är bra bra att låta beta ner vallen ordentligt för att sedan när det torkat upp köra över med harv, såmaskin och vält.”

“En nyckel för att lyckas med insådden är att fröet får kontakt med jorden, och där är det regniga vädret en hjälp”.

Tetraploida rajgräs fungerar bra som insådd eftersom de lätt konkurrerar ut andra gräs och etableras snabbt.

Det är en utmaning att få en optimal beteshöjd under regniga förhållanden, enligt Liz Genever, Senior Beef and Sheep Scientist.

“Gräset växer fort och det är svårt att beta av det utan att man får trampskador, och man kan inte heller putsa av gräset med maskin”.

Denna årstiden är det viktigt att prioritera bete för avvanda lamm. Tidig avvänjning är ett alternativ om man har bra bete att släppa de avvanda lammen på, då dessa bör släppas på bete av hög kvalitet med högt näringsvärde. har man endast tillgång till bete med lågt näringsvärde (förvuxet) är det ingen mening att vänja av tidigt. Optimal beteshöjd för avvanda lamm är 6-8 cm. Stripbetning är ett alternativ, med är marken riktigt blöt behöver stängslet flyttas varje dag för att inte marken ska trampas sönder. Låt de avvanda lammen beta först, så kan tackorna beta efter.