Så undviker du mastit

Klinisk mastit drabbar främst unga eller äldre tackor. Varför?

Mastit orsakas av bakterier. Vilka bakterier som växer till beror på vilka som finns i närmiljön. En mild patogen bakterie brukar de vita blodcellerna vinna över. Tackan bygger då upp ett generell immunitet som skyddar henne under några år. Fjärde eller femte året hon har lamm är det större risk att juvret eller spenarna drabbas av yttre skada, som ger inträde för bakterier. Efter femte laktationen sker även en åldersrelaterad försämring av de vita blodkropparna.

Mastit beror ofta på något av följande:
– spenens form, lång droppformad är sämst
– spenens placering, kl 4 och 8 är bäst
– spensår, ofta pga lamm som inte får tillräckligt med mjölk i topplaktationen (3-6 veckor) och en tacka som inte stöter bort dem
– torr hud, och hudens tjocklek kan leda till sår
– regn och vind kan påverka, smutsiga spenar kan ge bakterier fäste

Klinisk mastit kan finns bland upp till 5 % av besättningen och påverka lammen rejält! medans subklinisk mastit kan sänka avvänjningsvikterna hos alla lamm på grund av låg mjölkavkastning.

En ren och torr ströbädd är viktigt för att inte ull och juver ska smutsas ner. Klipp tackorna innan lamning. Håll koll på ord och mv-statusen i besättningen. Undvik att tackorna blir för tunna genom att låta dem gå med trillingar eller underutfodras med protein. Spårämnen är viktigt, särskilt zink och selen som är involverat i hudens återuppbyggnad.

Risken för mastit kan även minskas med hjälp av avelsurvalet. Undvik tackor med stora spenar och hängigt juver. Undvik linjer med en historia med mastit. Selektera för väl placerade spenar, som är väl förslutna i spenkanalen, vilket kännetecknar tackor som inte droppar mjölk och är svåra att mjölka ur. Stora spenar ger extra arbete. Här kan man titta på storleken hos baggarna vestigiala spenar, även om dessa kan påverkas i storlek av eventuellt rödklöverinnehåll i fodret.