Dags för baggarnas semester

Det man inte ser det finns inte… brukar gälla baggarna efter betäckningen. I ungefär tre månader varje år så är fårägarna mycket uppmärksamma på baggarna. Detta är perioden innan betäckningen och de 6-7 veckorna som baggen går med tackorna. Olyckligtvis för baggarna så behandlas de ofta som andra klassens får efter betäckningen; de sätts i en liten box eller hage och glöms bort.

Det skillnad om man besöker en besättning som producerar avelsbaggar till försäljning. Där sköts baggarna om mycket bättre. Det kan till och med vara så att de är de högst prioriterade djuren pga det faktum att om det är en sak som alla uppfödare känner till så är det just det att baggar har en hemsk tendens att peka med fyra ben mot himlen.

Din bagge är halva din flock och representerar en stor investering på din gård. Att förlora en bagge i förtid blir en belastning för din lammproduktion. Ta som exempel en bagge som bara lever i två år. Traditionellt så kommer den baggen att ha betäckt 20-25 tackor som ungbagge och ca 40-45 tackor sitt andra år. Om vi har en kullstorlek på 1.5 lamm per tacka som har gått med baggen så kommer 75 tackor att producera 113 lamm. Låt oss så titta på kostnaden för baggen. En bra kvalitetsbagge med bra index kan kosta €500. Om han då bara producerar 113 lamm så blir kostnaden €4.40 per lamm. Jämför nu det med en välhållen bagge som betäcker i fem säsonger; om man räknar på samma sätt som tidigare så blir det 338 lamm och därmed en kostnad på €1.48 per lamm. Budskapet är tydligt: det betalar sig att sköta om sina baggar!

Utfodring
Baggarna har arbetat hårt de senaste månaderna. Under betäckningssäsongen så tillbringar baggarna mycket tid med att uppvakta och betäcka tackorna. Detta medför att de får mindre tid till att äta och tappar därför i kondition. Detta behöver de bygga upp igen efter betäckningssäsongen är slut. När baggarna har tagits bort från tackorna så behöver de bra foder antingen i form av ett kvalitetsbete eller kraftfoder komplement. Gamla baggar som är i relativt bra kondition kan klara sig på ett bra bete men yngre baggar och speciellt bagglamm som fortfarande växer behöver extra tillskott. Generellt så kan det vara lämpligt att ge dem 0.5 kg kraftfoder per dag. Det behöver inte vara något märkvärdigt kraftfoder utan en enklare blandning fungerar bra. Se upp med kraftfoder som är avsett för tackor eftersom det kan ge urinsten. För att undvika allt för mycket bråk kan det vara bra att ha de yngre baggarna för sig.

Hälsokontroll
När du tar bort baggarna från tackorna är det ett utmärkt tillfälle att ge dem en hälsokontroll. Sätt baggen på ändan och kontrollera klövarna, benen, penis och pungen så att de inte är skadade eller inflammerade. Glöm inte avmaskning och avlusning om det behövs. Kom ihåg att baggar kan väga upp mot 140 kg så du beräknar dosen medel rätt.

Installning
Om du planerar att stalla in baggarna så ska du se till att huset verkligen är lämpligt. Kontrollera att ventilationen är tillfredställande och att det finns golvyta nog för alla baggar (minst 2 m² per bagge) och att det finns ätplats nog (0.6 m per bagge). Att ta hand om sina baggar kommer betala sig i det långa loppet. Att en bagge lämnar farmen död i djurtransporten efter två år i bruk är en utgift som är svår att rättfärdiga.