Nu är det dags att koncentrera sig på vårlamningen

Påsken närmar sig snabbt och priserna på Irland verkar bli dåliga för andra våren i rad. Detta är förvånande eftersom antalet tackor sjunker och den inhemska lammkonsumtionen ökar.

Det kostar ca 85 € varje år att hålla, lamma och låta en tacka föda upp sina lamm. Detta gäller för en välhållen höstlammsbesättning, för vårlamm får du lägga på ungefär 40 € till. Med de priser som gäller nu så går de flesta vårlamms-producenter i bästa fall jämnt upp. Detta är den krassa verkligheten men det är nu du ska vara vaken och få ut det mesta under rådande omständigheter. Produktionskostnaderna har du redan haft så nu får du inte tappa greppet och missa de högsta betalningarna.

Skötsel
Den senaste kölden har fått gräset att sluta växa och på de gårdar där man har släppt ut fåren tidigt så har det lilla betet försvunnit och någon återväxt syns inte till. Det är viktigt att du håller igång lammens tillväxt genom att ge dem tillgång till bra grovfoder och kraftfoder. Att vänja av tackor som har lammat sista januari och tidigare minskar behovet av bra bete. Lammen kan ges tillgång till det bästa betet och sedan kan sintackorna gå och efterbeta. I den här situationen är det mycket liten vinst att låta lammen gå med tackorna, speciellt om de äter kraftfoder i lammkammare.

Jag träffar fortfarande många lammproducenter som fodrar med väldigt dyrt lammfoder. Fri tillgång kan innebära att de äter upp mot 2 kg kraftfoder per dag. För de dyrare som kan kosta så mycket som 340 € / ton så innebär det en kostnad på 4.76 € / lamm och vecka. Om du jämför detta med att ge lammet ett billigare foder (korn/beta/soya) som du kan köpa för ca 200 € / ton eller 2.80 € / lamm och vecka. Lammet kan inte prestera så bra att det motiverar ett så dyrt foder. Kom ihåg att göra foderbyten gradvis så att inte djuren slutar växa.

Försäljning
Varje år träffar jag producenter som får avsevärt mycket mer för sina lamm än de andra lammproducenterna i trakten. Knepet är att kunna din produkt, känna till dess värde och vara tuff i förhandlingarna.

Första steget är att förstå din produkt. Använd en våg, kläm på lammet för att bedöma slaktmognaden, skriv upp vikterna så du kan följa tillväxten. Om du inte har en våg så är det hög tid att köpa en. Väg alla lamm som börjar bli stora. När du vet levandevikten kan du räkna ut slaktutbytet och slaktvikten. Vårlamm har ett slaktutbyte på 48-50 %. Om det är exceptionella lamm av köttraser som har fötts upp intensivt så kan slaktutbytet ligga på 50 % i snitt.

Nästa steg är att bedöma vad din marknad är. Om du säljer till ett slakteri så måste du veta vad den övre viktgränsen är. Det är ingen vits med att skicka för tunga lamm till slakt eftersom du inte får betalt för övervikten. Om du säljer till en slaktare eller direkt till konsument så kan det vara en bra affär att låta lammen bli tyngre och på så vis få ut mer utav flocken. De intensivt uppfödda lammen gäller det att väga och slaktmognadsbedöma ofta så att de inte överstiger vikt- och fettklassen.

Ha koll på priserna. Det förvånar mig hur många farmare som lämnar ifrån sig lammen för att sedan behöva kämpa för att få ett rimligt pris efter att lammen är slaktade. När lammen väl hänger där så är det för sent att se sig om efter en alternativ marknad. Använd informationen i lantbrukspressen varje vecka för att värdera dina djur rätt. Vänd dig till den uppköparen du får bäst pris av inte bara den du är mest van vid.

I vissa fall har jag hört om lammproducenter som säljer lammen direkt till konsumenterna. Systemet är enkelt. Konsumenten betalar lammproducenten för lammet, slaktkostnaden och förpackningen. Producenten lämnar lammet till slakt och sedan hämtar konsumenten lammet, färdigt för infrysning, några dagar senare. Producenten betalar slakteriet och behåller extra marginalen.

Att hålla lamm innan slakten
Om lammen köps men inte hämtas förrän efter en vecka eller så, så ska du komma ihåg att räkna med viktökningen den extra tiden. Kom ihåg att det kan kosta dig mellan 40-70 cent per dag att hålla dessa lamm. Vid fri tillgång kan de öka 3 kg i vikt (1,5 kg slaktat) per vecka.

Budskapet är att du ska hålla dig fokuserad. Ha koll på din produkt och se över var du får bäst betalt. Rapporter från farmare och de som scannar säger att lammproduktionen är tillbaks till där den var för några år sedan. Detta kombinerat med minskat tackantal borde resultera i en ganska liten tillgång på lamm. Väg och känn på lammen varje vecka. Undvik till varje pris att sälja lamm för slanka lamm eftersom de ger så dåligt utbyte.