Öka marginalen genom att betäcka tacklammen

I förra artikeln diskuterades lönsamheten i lammproduktionen. Enligt analysen Profit Monitor så har lönsamheten i lammproduktionen sjunkit 2005 jämfört med 2004. En av de bästa säten att öka lönsamheten är att öka avkastningen utan att öka kostnaderna i samma takt. Att betäcka tacklammen första året är ett bra sätt att uppnå extra avkastning.

Varje lammproducent har sin rekryteringspolicy. Den genomsnittliga besättningen måste ersätta ca 20 % av tackorna varje år. Majoriteten av fårgårdarna använder 1-års tackor som ersättare för de tackor man har varit tvungen att slakta ut eller som har dött under året. Frågan är om dessa ettåringar skulle  ha betäckts som tacklamm? Är det bortkastat att ha dessa tacklamm och föda dem i 12 månader utan att få tillbaks något?

 

I förra artikeln diskuterades lönsamheten i lammproduktionen. Enligt analysen Profit Monitor så har lönsamheten i lammproduktionen sjunkit 2005 jämfört med 2004. En av de bästa säten att öka lönsamheten är att öka avkastningen utan att öka kostnaderna i samma takt. Att betäcka tacklammen första året är ett bra sätt att uppnå extra avkastning. Analysen Profit Monitor visade att det bara är en tredjedel av fårägarna i analysen som betäcker tacklammen. Så vad finns det att fundera på?

 

Öka avkastningen

Om vi tar en genomsnittlig lammproduktion med 20 % rekrytering varje år, då ska det på den gården finnas 20 ersättningstacklamm för varje 100 tackor. När tacklammen betäcks så kan man räkna med en kullstorlek på ca 1.25 vilket resulterar i en försäljning på ca 1 lamm per tacklamm som har gått med baggen. Inom kort så kommer våra 20  tacklamm att producera 20 extra lamm per 100 tackor på gården. Det är jämförbart med att öka avvänjningsprocenten med 0.2 lamm per tacka som har gått med baggen. Med ett genomsnittligt pris på 72 € per lamm så skulle detta bli 1440 € per 100 tackor i avkastning eller 14,40 € per tacka. Förutom det så har man också fördelen att när tacklammen lammar som ettåringar så har de bättre modersegenskaper än om de lammar för första gången då.

 

Det finns dock några saker man ska tänka på innan man börjar med detta:

 

1. Att betäcka tacklamm ger extra arbete i lamningen eftersom man måste ha mer övervakning och stöd till dessa orutinerade mödrar.

 

2. Normalt så betäcks tacklammen senare på säsongen än tackorna och det medför en längre lamningssäsong.

 

3. För att betäckningen ska lyckas så måste tacklammen vara välväxta (de ska väga minst 60 % av de vuxna tackornas vikt). Det är bra om tacklammen väger 50 kg vid betäckningen, om de är lättare så ska de inte betäckas.

 

4. Tacklamm skall betäckas i en separat grupp utan äldre tackor; detta för att baggen inte ska koncentrera sig på de äldre tackorna.

 

5. Använd en vuxen erfaren bagge per 25 tacklamm. Lita inte på att ett bagglamm klarar av uppdraget.

 

6. Tacklamm som man har tänkt att betäcka ska man klippa i augsti/september. Om man inte gör detta så ska man åtminstone klippa rent runt bakdelen innan betäckningen.

 

7. Använd baggeffekten för att koncentrera lamningen och ge dem endast två brunstperioder för att bli dräktiga – för att undvika en utdragen lamning.

 

8. Scanna tacklammen 35 dagar efter att du har tagit bort baggen. Om det är tacklamm som har fler än ett foster så måste du plocka ut dem och ge dem extra foder från halva dräktighetstiden och framåt.

 

9. Efter lamningen måste de få bra utfodring och att vänja av lammen när de är max 12 veckor gamla så att tacklammen får gott om tid att återhämta sig till nästa betäckning.

Att betäcka tacklammen är ett bra sätt att öka avkastningen utan att dra på sig stora extrakostnader. Det kräver emellertid en del extra planering och skötsel. Om du har dåligt med arbetskraft så att risken finns att du inte hinner med att göra det extra jobb som krävs, framför allt i lamningen, så är det bättre att låta bli att betäcka tacklammen.