Vänta inte med att välja teaserbagge!

Det är bråttom med att välja en teaserbagge inför betäckningen senare i år.
Hur det går till, vilken bagge du ska välja och varför får du veta här.

Varför ska man ha en teaserbagge?

En teaserbagge är guld värd och har många användningsområden:

För alla som stävar efter att få en synkroniserad lamning, oavsett tid på året, så är detta en metod som har god effekt och som absolut inte ger några strölamm.

Teaserbaggen kan markera med färgdyna de tackor som inte har blivit betäckta efter att avelsbaggarna har tagits bort. Då kan du snabbare vidta åtgärder än om du väntar på dräktighetsscanningen eller ännu värre inte scannar och sedan får obehagliga överraskningar i lamningen.

Om man har seminverksamhet så är en teaserbagge ovärderlig för att markera brunst på ett säkert sätt. Man kan även ha honom ståendes bunden bredvid när själva semineringen utförs för att lugna tackan.

Även vid handbetäckning är teaserbaggen användbar för att markera brunstiga tackor på ett säkert sätt så att man sedan kan plocka ut dem och föra dem till avelsbaggen.

Ett lite nyare användningsområde som man har upptäckt i Nya Zeeland är tacklammen. Om man släpper in en teaserbagge ca 1 månad innan man har för avsikt att släppa avelsbaggen så får man två effekter. Den första är att tacklammen vänjer sig vid hur en vuxen bagge beter sig, lukt och betäckningsförsök. Den andra effekten är att teaserbaggen stimulerar igång deras hormoner så man har sett att de får en mycket tidigare och mer koncentrerad lamning och fler lamm per tacka.

Vilken sorts bagge ska man då välja?

När det gäller rasval så kan man gärna ta en finull/dorset som både har lantrasdriften och lätt för brunst året om (baggar har också till brunstsäsonger men ofta lite mindre tydliga än tackornas). Lantraser är överhuvudtaget att föredra framför tunga köttfår för de är mer alerta, driftiga och mindre krävande (går åt mindre foder för att hålla dem i form). Det som är viktigt är att du försöker välja en bagge som smälter in i besättningen t ex vit finull och inte brun eller svart om du bara har vita tackor eller bagge med horn om du har horntackor. Baggen ska dock vara lätt att hålla ögonen på så färga honom på något sätt så du lätt kan se om han uppvaktar eller ligger och sover…

Teaserbaggen ska vara minst 1 år så att den har hunnit växa till sig. Välj ett friskt och starkt djur med tydlig baggkaraktär; han ska lukta kaninlåda och ha hår på bröstet 😉

Du ska inte ta en gammal uttjänt bagge för teaserbaggen ska vara viril och hålla i några år. Det är inte lika effektivt med en gammal pensionär som linkar omkring med käppen i ena handen och läsglasögonen i den andra.

Det kan ju hända att du eller någon du känner har en ungbagge kvar som betäckte i höstas men som du kanske inte vill ha kvar i avel – kanske en blivande teaserbagge? Man kan också se igenom sina vinterlamm men de som är kvar nu kan knappast vara de ståtligaste och mest virila exemplaren – granska med kritisk blick!

Hur går det till?

Själva ingreppet är enkelt och görs av veterinären hemma på din gård. Baggen bedövas så att han håller sig lugn och sedan lägger veterinären två snitt på baksidan av pungen. Där letas de två sädesledarna upp och så skär veterinären av en ca 1 cm lång bit på varje. Man ska alltså inte bara skära av sädesledaren på ett ställe och sedan låta det vara för då kan sädesledaren läka ihop och börja fungera igen. OBS, testiklarna ska vara kvar! Baggen ska ha sin hormonproduktion intakt så att han uppför sig som en bagge i brunst!! Baggen sys ihop och får gå på en antibiotikakur. Detta ingrepp är mycket lämpligt att göra nu i april-maj för det är inte så varmt och inte så många flugor som kan irritera i såret.

Om din veterinär känner sig osäker på ingreppet så kan den gärna kontakta
Ulrika König på Gård och Djurhälsa
gård och djurhälsa

Ulrika König

Fårhälsoveterinär Uppsala

Tel: 018-68 28 86

Mobil: 0730-68 35 02

Ulrika König

Fårhälsoveterinär Uppsala

Tel: 018-68 28 86

Mobil: 0730-68 35 02

så har hon lovat att ge handledning.

Ulrika König

Fårhälsoveterinär Uppsala

Tel: 018-68 28 86

Mobil: 0730-68 35 02

ulrika.konig@gardochdjurhalsan.se