Mycket givande parasitseminarium

Trots att regnet hade öst ner i två veckor och mirakulöst nog gjorde uppehåll precis när vårt seminarium gick av stapel och att skolavslutningarna sjöng “En blomstertid”, valde ändå närmare 50-tal fårägare att fördjupa sig i parasitproblemen. Det var lärorika kursdagar späckade med kunskap och som en deltagare sa “Jag tycker synd om de som inte är här”.

 

Under den första dagen pratade Eurion Thomas om parasiterna och framförallt rundmaskarnas livsmönster och deras olika stadier. Det fanns betydligt mer i ämnet än vad någon hade trott och frågorna kom tätt och det var en intresserad skara som i 2,5 timme satt trollbundna av Eurion och dessa maskar. Efter det var det tvunget med lite kafferast. Dagen fortsatte i ett kunskapsspäckat tempo med en hälig klang av Walesisk engelska.

Under kvällen bjöd Öströö fårfarm på en god middag med generösa portioner och (till allas belåtenhet) helgrillat lamm. Trevlig samvaro, flera tal och ett bra väder gjorde kvällen till en bra mötesplats kollegor emellan

Nästa dag fortsatte vi med praktiska övningar för att lära oss känna igen maskäggen och hur man blandar till träcken och sedan får den till mikroskåpet och kan urskilja äggen. Vi bjöds också på intressanta visningar avhanteringsanläggningar av olika leverantörer och olika lammproducenter hittade olika favoriter. Mer info från seminariet kommer inom kort.