Lammproduktionen vänder i Australien

Efter fjolårets torka är det i år många som åter ökar sina besättningar tack vare en bättre odlingssäsong och höga lammpriser.

 

Priserna har varit bra tack vare en stark efterfrågan, mindre tillgång från NZ och en låg Australiensisk dollar. Meat & Livestock Australia’s (MLA) räknar med att exporten under 2010 kommer öka med 6 %. Under 2009 räknar man med att exporten till Mellanöstern kommer att ha ökat med 36 %.

Produktionen beräknas öka med 4 % under 2010 och framför allt under första halvåret. Under 2008-09 minskade Australiens tackor med 7% till 72 miljoner tackor vilket oroar MLA eftersom man inte tror att man kan bemöta efterfrågan på kött av ungtackor (mutton) och export av levande tackor.

Lyssna när Kara Jones diskuterar kring prognoserna

Lammpriset ligger just nu i Australien runt 26 kr/kg.

Priset på livdjur och korsningstackor slår rekordpriser tack vare den höga efterfrågan och snittpriset på förstakorsningarna låg i torsdags i Naracoorte, SA på drygt 1300 SEK per djur. Läs mer>>