Skicka döda lamm med post

Du vet väl att du kan skicka dina döda lamm till SVA med postpaket nuförtiden? Tag chansen och ta reda på vad de dött av så att du kan förbättra ditt resultat.

 

Djurkroppen bör förvaras kyld tills den skickas per post enligt sidan Förpackningsinstruktion. Ifylld remiss inlämnas tillsammans med djuret i kartongen.

För att försäkra sig om en säker transport så att det exempelvis inte uppstår några läckage har SVA tillsammans med Posten tagit fram ett särskilt förpackningsmaterial. Det består av en kartong i kraftig papp som finns i fyra storlekar, se bild (max vikt 20 kg), kraftiga plastpåsar samt buntband. En instruktion beskriver hur förpackningen ska gå till och hur remissen ska biläggas – se sidan “Förpackningsinstruktion“.

De vanligaste remisserna kan du ladda ned i pdf-format från webbplatsen.

Förpackningsmaterial beställs kostnadsfritt från Enhet för vacciner och laboratorieprodukter vid SVA, fax 018-67 43 93, telefon 018-67 43 00.

Djur ska i mån av storlek sändas som DPD Företagspaket 16.00. Paketen får väga högst 20 kg och ska lämnas in till Postens Företagscenter. Det finns idag cirka 380 Företagscenter runtom i landet och det närmaste för dig hittar du hos Posten kundtjänst, telefon 0243–929 37. Paket med döda djur får inte lämnas till Postens partners som livsmedelsbutiker, bensinstationer med flera.

För paket över 20 kg; kontakta SVA.

Adressen till SVA är:

SVA, mottagande enhet,

Travvägen 12 A, 751 89 Uppsala.

 

Vad ska fyllas i på remissen?

 

  • Remitterande eller ansvarig veterinär, adress och telefonnummer.
  • Djurägare, adress och telefonnummer.
  • Betalningsansvarig, djurslag, ålder, kön och märkning.
  • Utförlig anamnes/sjukhistoria samt om djuret är avlivat/självdött.
  • Frågeställning/misstänkt diagnos.

 

Vid misstanke om allvarlig smittsam sjukdom

SVA och Posten har träffat en överenskommelse om rutiner för att sända in döda djur till SVA. Observera! Finns det misstanke om allvarlig smittsam sjukdom, så kallad epizootisjukdom, gäller inte de beskrivna rutinerna. Finns sådan misstanke ska alltid SVA och jourhavande veterinär kontaktas före insändande (telefon 018-67 40 00).