Sheep 2014 – korsningar maximerar lammens kvalitet

Paul Slater i Cheshire har tidigare fött upp renrasiga lamm, men sedan 1990 är det korsningar som gäller. Sedan 1998 är det främst Beltex/Texel samt Beltex/Charollais. Han beskriver sina lamm som svaret på brittisk lammindustri.

Mr Slater har alltid samarbetat med slaktaren som tar emot lammen, vilket även har fått honom att värdera sina djur annorlunda. Han har fått en bättre förståelse för hur slaktkroppen värderas och vilka delar som uppskattas mest. Hans korsningsprogram ger ett balanserat djur i storlek av en Texel eller Charollais men med konfirmation som hos Beltex.

Korsningar me Beltex ger en enorm tillväxt. Lammen får också ökade avelsvärden för slaktkroppen, med till exempel djupare länd.

Mr Slater har totalt 1150 tackor, inklusive 350 ungtackor och 28 baggar.

Nu inriktar han sig på att producera korsningsbagglamm som han säljer ungefär 550 av årligen. För att kunna producera avelsdjur av toppkvalitet ger Mr Slater dem under slutgödningen sockerbetor, gräs och hö. Från 6 månaders ålder får bagglammen 4-600 g sockerbetspellets med melass, fram till två månader innan de säljs då de ökar till 900 g. Utfodring av enbart spannmål kan ganska snabbt sätta dem ur kondition. Med betorna håller de sin kondition, vilket är viktigt inför betäckningssäsongen.

Att värdera och underhålla hullet på baggen är viktigt nu inför betäckningssäsongen. Det är viktigt att göra detta i god tid, för att hitta hullpoäng 3,5 vid betäckningens start. Feta baggar blir lata och gör inte sitt jobb. Magra baggar orkar inte med. När de går med tackorna har de inte heller tid att äta tillräckligt. En bagge kan tappa 15% av sin kroppsvikt under betäckningssäsongen.