Lägre tillväxt av koboltbrist

Koboltbrist påverkar lammens tillväxt, som blir begränsad. Trots att grästillväxten i de flesta fall varit god i år kanske man upplever att lammens tillväxt begränsas.

Nia Williams från Nettex Technical säger att mineralanalysen i grovfodret visade på nivåer av kobolt  under lammens dagliga behov vid fodersystemet med enbart grovfoder.  det blöta vädret förra vintern och våren har lett till att spårelement har läckt ur marken.

När nu betes kvalitet minskar på eftersäsongen kan man alltså hitta lamm som växer dåligt där koboltbrist verkar vara en bidragande faktor.

Bakterierna i vommen behöver en viss nivå av kobolt för att kunna syntetisera vitamin B12, som är essentiell för energimetabolismen och lammets tillväxt.

symtom på brist är dålig tillväxt, sämre aptit. Lammets förmåga att lagra kobolt är begränsad, och därför behöver de tillförsel hela tiden. avvanda lamm löper större risk för brist. Detta beror på att tackan syntetiserar vitamin B12 vilket lammet kan utnyttja.

Misstänker man att man har lamm med koboltbrist kan det vara bra att ta blodprov och analysera mineralhalten i gräset. Vet man att man bor i ett område där det råder brist i marken är det också bra att tillskott av kobolt.