Nu är det dags att kontrollera baggarna inför betäckningen.

Oktober närmar sig och tiden är knapp för att göra en värdering av baggarna som du har tillgängliga. I augustiartikeln så skrev jag om hur man går till väga när man väljer och köper en ny bagge. Det bästa är nu om du har köpt in dina baggar redan så de har haft tid att komma in i sin nya miljö.
En hälsokoll innan betäckningssäsongen ska alltid genomföras på baggarna så man har tid på sig att lösa problemen om det skulle vara några sådana.

Kroppskondition
Baggar skall vara i god kondition och gott hull (3,5 till 4 är idealiskt). Baggar som är smalare behöver matas för hand och det är dags att börja nu om de ska hinna lägga på sig.
Kom ihåg att aktiva baggar i betäckningen äter väldigt lite eftersom de är upptagna med att uppvakta tackorna.

Ben och klövar
Behandla noga alla sår och rispor med sårspray/antibiotika för att se till så det läker. Se extra noga till att bringan och bakbenen är utan skador. Vissa sår kan behöva upprepade behandlingar.

Idealiskt är om alla hälsobehandlingar är klara innan betäckningssäsongen börjar. Detta gör att flocken kan gå ostörd i den tidiga betäckningsperioden när baggarna är mest aktiva. Kom ihåg att behandla ungbaggar mot parasiter. Äldre baggar är ofta ganska immuna så det är inte så stor poäng med att avmaska dem på hösten.

Antal tackor per bagge
Varje år frågar folk vad det korrekta antalet tackor per bagge är. Traditionellt har man på Irland alltid sagt att 40-45 tackor är lagom till en vuxen bagge och 20-25 om det är en ungbagge. Men i Nya Zeeland har de 150-250 tackor per vuxen bagge och får ändå en kort lamningsperiod!
I år på en stor fårkonferens på Greenmount lantbruksuniversitet i Antrim, debatterades detta ämne av lantbrukare och fårindustriexperter. På slutet av debatten sammanfattade en äldre fårforskare från UK fakta så här:
Du kan ha 100-150 tackor per bagge förutsatt att
1) du har mer än 1 bagge med flocken (som skydd mot infertilitet.)
2) att baggen är i god kondition, lagom hull och aktiv.
3) You put checks and balances in place so that you identify quickly when things go wrong. (Jag förstår inte riktigt vad han menar här så det får ni klura ut själva. Om listar ut det får ni gärna maila mig så kan jag översätta även det.)

Förra året gjordes en studie av Teagasc då man tog 10 suffolkbagglamm som man had köpt på Roscrea. Bagglammen fick 40-45 tackor var (dubbelt så många som det vanligen rekommenderas) och gick sedan i separata hagar under betäckningen. Resultatet visade att det inte var några problem om man såg till kullstorlek, galltackor eller lamningsperiod.

Så vad är budskapet?
– Ha koll på dina baggar och se till att de är i toppkondition inför betäckningen.
– Använd bara baggar som är i god kondition, lagom hull, friska och aktiva.
– Använd minst 2 baggar i varje grupp för att undvika problem med sterila baggar.
– Put some checks and balances in place to make sure that rams are working and that ewes are holding to service. (Jag förstår inte riktigt vad han menar här så det får ni klura ut själva. Om listar ut det får ni gärna maila mig så kan jag översätta även det.)
– Det är ok med 100 tackor per vuxen bagge och 45 tackor per bagglamm förutsatt att punkterna ovan har följts.