Lamningen är närmre än du tror

I tidningen Sheep Farmer så var det en artikel om Sally Howe som har konstruerat en Wollie Warmer – lammvärmare. Hon och hennes man har 500 tackor och Sally såg att det snabbaste sättet att få nedkylda lamm på fötter igen var att lägga dem i en hink varmvatten. Det fanns bara några problem med detta; helst skulle någon stå och övervaka lammet tills det piggnade till annars drunknade det, eller riskerade att göra det trots att det var upphängt med balsnören… desutom kallnade vattnet fort. Det var då hon uppfann Wollie Warmer: en isolerad låda som lammet står inne i med hjälp av en konstuktion som håller det uppe.

Det är en tålig plastlåda med tättslutande lock som man kan ställa nära tackan så hon inte tappar kontakten med lammungen medan den värms. När lådan har testats ute på gårdarna har man kunnat se att lammen är på benen inom 30 minuter. Det är lätt att ge lammet råmjölk eftersom den är fixerad i lådan och råmjölken tas upp lättare då kroppen har en bra position.

En lammproducent som använde Wollie Warmern kom på att den även lämpar sig utmärkt för adoptioner. När den blivande fostertackan har lammat så tar man fostervätskor, efterbörd och varmvatten och lägger i det med adoptionslammet i lådan. Sedan får lammet “marineras” där ett tag och går lättare att adoptera till sin nya fostermor!
Se fler bilder och läs mer påhttp://www.woolliewarmer.co.uk/benefits.html.

Den andra fiffiga saken som det stod om i samma nummer var Animal Aspirator. Det är en sug med slang som används för att rensa luftvägarna på nyfödda lamm. Att ha lamm som hjärtat slår på men som inte andas är sannerligen det mest frustrerande man kan råka ut för. Jag har inte haft så stora problem med det men en gång höll jag på i 5-10 minuter med ett lamm vars hjärta bara pickade på taktfast men det var lögn att få den att andas själv mer än något litet andetag. Den svingade jag runt, skakade, ruskade och till slut – mun mot mun (blä!) och då kom den igång och började andas. Lammet växte upp som vilket fint lamm som helst men jag började allvarligt fundera på att skaffa mig hjälpmedel för kommande liknande situationer.

Animal Aspirator lär var mycket lättanvänd och lätt att rengöra – den mjuka tunna slangen för man in i näsborrarna på lammet och sedan suger man ur slemmet med lugna jämna pumpningar. Slangen har två funktioner; dels så suger den ut slemmet men sedan så rör den vid nervändarna långt inne i nosen och kittlar då igång andningen. På så vis behöver man inte svinga runt dem i luften och till slut kasta sig över dem med mun mot munmetoden. Det är inte att rekommendera eftersom man kan få sjukdomar av djuren på detta sätt.
Mer information om denna hittar du påhttp://www.animalaspirator.co.uk.

Elmia besökte jag Hiven Oys Vilomix monter och fick där höra om en hel del spännande fodertillskott, t ex selentillskott. Deras hemsida är inte helt komplett så de saker jag fick höra om stod under nöt och svin så det är lite svårt att själv veta vad som är bra till vad.
Bland annat berättade de om Lifestart, ett råmjölkspreparat som man kan ge svaga nyfödda lamm för att få dem att kvickna till. Det skulle tydligen vara mycket effektiv och kan vara värt att prova, var dock försiktiga om ni har kopparkänsliga raser då koppar är tillsatt.
De hade också ett pelleterat tillskott som ökar matlusten hos tackan efter lamningen och håller henne piggare. Det hette Hivetona-leike,