Historisk lammdag

För 125 år sedan seglade det första skeppet med lammkött iväg från Nya Zeeland till England. Nu planerar NZ Ull och Kött-förbund att fira detta med Lammets dag.

dunedin.jpg

Den 15 februari 1882 seglade skeppet Dunedin iväg från Port Chalmers i Otago. Dess last bestod av helfall av lamm som skulle fraktas fryst på ett djärvt och innovativt sätt vilket kom att ändra Nya Zeelands export av lammkött för all framtid. Idag bidrar exporten av fruset kött med 5 miljarder $ till landets ekonomi.

98 dagar efter att de hade lämnat hamnen lade Dunedin till i London. Där väntade kunderna som bland annat var den fina aristokratin och Cambridges Roddarlag.

För att fira detta efterlyser NZ Ull och Kött:s ordförande Jeff Grant anekdoter från dem som har haft släktingar som var med på tiden då det begav sig. “Nya Zeeländare är stolta över sina förfäder och många kan berätta historier om dem ända tillbaks till de första pionjärerna” säger han.

De har redan fått in en del berättelser bland annat som den om lappen i kartongen.
En av köttpackarna lär har smygit in en lapp i en av köttförpackningarna. Den var änmnad till den som skulle komma att äta upp köttet med en uppmaning att skriva tillbaks och berätta vad de tyckte om lammet. Det lär ha kommit ett uppskattande svar tillbaks!

Man har kontaktat många framstående Nya Zeeländare på ön och ute i världen och uppmanar dem att på Lammets dag den 15 februari njuta av en god lammrätt till middag.