Högsta betyg på baggauktionen

Det är inte ofta det delas ut 7:or i helhetsbetyg till baggar i Sverige. I år har du dock möjlighet att se en Oxford Down på auktionen i Linköping som av riksdomarna förtjänat det högsta betyget (7) för harmoni på baggen.

Totalt på auktionen kommer det att säljas 60-62 djur. Magnus som är vår trogne utropare börjar som vanligt med Finullen som i år säljer 10 baggar. Intressant är att det finns en bagge som har ett större muskeldjup än vissa av köttrasbaggarna, bra jobbat! Finull är också den enda ras som i år har tacklammsgrupp med.

Efter finullen kommer utropen till köttraserna. Kvaliteten ligger högt och auktionskommittén har i år varit hårdare i sitt urval vad gäller muskelscanningen och små baggar (lätta). Den högst rankade baggen ropas ut först och därefter följer baggarna i fallande ordning.

Att titta och tänka på: Den vackra Oxford Down baggen med 7:a i harmoni som åtföljs av ännu en från Kjällsjö (samma besättning).

Texeln som i år har ett färre antal baggar än tidigare, totalt 39, så här gäller det att vara

09237 från Råstorp
09237 från Råstorp

med! Bäst riksbedömda bagge är inte alltid samma som domaren på auktionen (Ian McMillan) väljer till sin favorit men titta lite extra på baggarna med låga katalognummer.

Dorsetbaggar finns det 4 stycken med till auktionen, en med hög tillväxt (lammindex) och en annan intressant bagge med mycket ryggmuskel men ändå lite fett!

Suffolkbaggar finns det också med 4 stycken på auktionen, där 57:an sticker ut med ett högt lammindex.

Här kan du titta på listan över djuren.

Med på auktionen finns också huvuddomare Ian McMillan och hans assisterande domare Ian Johnston. Auktionsutropare Magnus Olausson. Vererinärer för besiktning av samtliga sjur är Elisabeth Lööf och Katarina Gustafsson. Sedan finns ju också en stor mängd entusiastiska, trevliga och hårt arbetande Lammproducenter.