Vårkyla drabbar lammproducenter på Nya Zeeland

Efter en kall och regnig september på Nya Zeeland visar resultaten på 2,8 miljoner färre lamm än förra året. Det betyder 240 miljoner dollar mindre till lammproducenterna.

Sydön och centrala Nordön drabbades av stormvindar i september, precis i lamningstider. Antalet förlorade lamm har varit okänt tills Beef+Lamb New Zealand besökte 540 lammproducenter i oktober.

Resultatet visade på 2,8 miljoner färre lamm än förra året – endast 25 110 000 lamm i år, och en lika stor skillnad mellan två produktionsår har man inte haft sedan 1989.

Antalet lamm på Nordön minskade med 9,5 %, och på Sydön med 10,4 %. Om 2,8 miljoner lamm skulle gå på export, skulle det med förra årets prissättning genererat 240 miljoner dollar.

Men förlusten av lamm visar sig redan i stigande priser på marknaden. De producenter som drabbas värst planerar också att rekrytera färre djur för att kunna sälja fler.

Beef+Lamb tror att antalet exporterade lamm kommer att sjunka med 1,4 miljoner till 19,5 miljoner lamm.

Troligtvis kommer detta att öka priserna på den brittiska och europeiska marknaden. Priserna har varit rekordhöga hela året, då exporten av lamm minskade på grund av torka och en ökad export av kött från mjölkkor. I år kommer priset att öka, även om flera redan tror att det inte är så långt kvar tills köparna säger stopp.

Tillväxten hos lammen har varit lägre på grund av kylan och de är 3-4 veckor efter i tillväxt. Detta visar sig också på priserna, som är runt 6.10 dollar till 6.30 dollar per kilo jämfört med 5 till 5.20 dollar per kilo förra året.

Antalet lamm per tacka var 109.6 % enligt Rob Davison, ekonom på Beef +Lamb. ”Det är 11,9 % lägre än förra årets 121.5 % – vilket var den lägsta procenten sedan våren 1995. Scanningen visade på något