Utseendet är inte allt

För högt hull och förmodligen för högt pris. Många bagglamm presenteras på auktionen i en kondition som inte framhäver deras avelsvärden.

Man antar ofta att domarna som dömer bagglammen vid utställningarna innan auktionen gärna favoriserar lamm i bra ”utställningskondition”. Uppfödare har tagit fasta på detta, och lammen som säljs på auktionen är mer av vad domaren vill ha än vad köparen behöver.

Auktionerna närmar sig, och det är dags för lammproducenter att investera i bra avelsmaterial. Det är dags att ändra på hur baggarna presenteras vid utställningen innan auktionen, och hur domaren sedan dömer dem.

Köparen behöver en bagge i bra kondition, vilket inte alltid är fallet. I kommersiella flockar i UK har man hälften så många tackor per bagge än vad som är brukligt i Australien och Nya Zeeland.

Många uppfödare göder sina baggar till ett för högt hull, allt för att de ska fånga domarens gillande med en bagge som är större än genomsnittet. Att producera djur för utställningsringen är inte samma sak som att producera djur där deras drift, fertilitet och hälsa ska utvärderas.

Hur ska man då tänka för att göra en god investering och inte bländas av endast baggens utseende, som smälter bort sakta när han först bort från sitt femstjärniga leverne?

När man köper avelsdjur är det viktigt att även titta på avelsvärden. Man måste titta på baggens genetiska potential, och inte bara på utseendet för dagen. Enligt Sam Boon, animal breeding manager på Signet, har baggar som inte har avelsvärden mer att hämta på att vara överutfodrade. Utan siffror på den genetiska potentialen baggens storlek vara säljande, men det betyder inte att baggens avelsvärde är högre.

Vill man köpa bagglamm privat där djuren inte har några avelsvärden är tipset att titta noga på lammen redan långt i förväg för att välja ut djur. Då kan uppfödaren lättare få fram ett fint bagglamm, som också är i bra kondition för jobbet de ska utföra. Det är en win-win situation för både köpare och säljare, och köparen kommer gärna tillbaka när den är nöjd.

Vill man istället välja ut bagglamm på auktion, baserat på avelsvärden, kan det vara bra att studera katalogen noga innan auktionen. Det ger mer tid på själva auktionsdagen att studera djuren närmre. Kika runt för att se hur baggarna utfordras och med vad. Studera hur baggarna rör sig, kolla klövar och testiklar.