Gotlandsfårföreningens Skinnpremiering 2012

I Wigénhuset i Tranås samlades i söndags 12 mars, ca 120 medlemmar i Gotlandsfårsföreningen regi, för sin årliga skinnpremiering. Föreningen vill med premieringen visa upp Gotlandsfårets vackra och lockiga grå lammskinn och ge uppfödarna ett kvitto på var de befinner sig i sitt avelsarbete.

Tre domare bedömde i år ca 100 lammskinn från uppfödare, av föregående säsongs beteslamm, i flera olika klasser, bland annat lammskinn till klädtillverkning och inredningsändamål.

De hade hela lördagen till förfogande men är inte väl tilltaget med tid för de lammskinn som ska hårdgranskas och betygsättas, granskas igen i kvarts- och semi- för att sedan vara en finalomgång och finna det vinnande skinnet i varje klass och den bästa besättningen med flest sammanlagda poäng.

Årets domarkår, bestående av Evert Johansson-riksdomare, Katarina Ugrinovski-Donnia skinn AB, samt Marianne Nobell-Gannarve gård gjorde ett gediget och gott arbete, och vi besökare kunde på söndagen betrakta en utställning med vackra skinn.

Under dagen fanns förutom att se skinnen och rösta på sina favoritskinn i de olika klasserna, se domarnas bedömningssiffror och prisutdelning till vinnande besättningsägare, även seminarium med aktuella teman.

Elvy Johansson-Kälder gård, från Gotland berättade om sin nyskrivna bok, Lammskinn pälsskinnkunskap och hantverksteknik, och hennes passion för hantverket och önskan att lämna över sin kunskap till kommande generationer.

Ett seminarieinslag som blivit mycket populärt de senaste åren är ”skinnskolan” där seminariedeltagarna får på olika stationer se, lära mera om speciella egenskaper på lammskinnet.

Även i år fick vi en genomgång av lammskinnens olika gråfärger och hur lockens utseende och form, ger skinn med lång hållbarhet och lyster under lång tid.

Gotlandsfårsföreningen önskade och fick köpa publikens framröstade ”favoritplädskinn”, att från rasföreningen skänka till Prinsessan Estelle i dopgåva.

Resultat i årets skinnpremiering

Klass 1, grå päls

(1a), Sigrid Gahne (2a), Karl-Eric Johansson, Gunnarås

Klass 1, grå päls struktur

(1a), Barbro Nord, Esta

Klass 2, grå pläd

(1a), Göran Karlsson, Koppartorp (2a), Anna Johansson, Skräppebo

Klass 3, extra mörkgrå päls- eller pläd

(1a), Barbro Nord, Esta

Klass 4, vit päls

(1a), Vibert & Inga-Greta Nilsson

Klass 5, vit pläd

(1a), Göran & Inga-Lill Danefur

Klass 6, bästa besättning

(1a), Karl-Eric Johansson,Gunnarås 66p (2a), Kjell Nilsson, Graute Gård, 64p (3a), Helene & Göran Karlsson, Koppartorp 63p

Klass 7, publikfavorit pälsskinn, (bland klass 1, 3, 4)

(1a), Nors Gård Klass 8, publikfavorit plädskinn, (bland klass 2, 3, 5)

(1a), Emma Tillman, Asa säteri

Klass 9, publikfavorit mattskinn

(1a), Anita & Sven Gummesson, Granstorp

Klass 10, publikfavoritskinn vuxet djur

(1a), Fjällbete

Tina Blidberg för Gotlandsfårsföreningen