Gasbrandsvaccin hjälper mot mer än gasbrand

Bakterien som kan orsaka gasbrand tillhör en stor familj av bakterier, klostridier. Många klostridier förekommer normalt både i fårens mag-tarmkanal och i miljön, främst i gödsel och jord. Klostridierna är sporbildande bakterier. Sporerna kan ligga vilande länge i miljön, i vissa fall i årtionden och fortfarande ha förmåga att smitta och framkalla sjukdom. Under speciella förhållanden, t.ex. utfodringsmässiga, vid sårskador eller vid parasitangrepp kan klostridierna börja föröka sig i djuret. När de förökar sig bildas olika sorters gifter som snabbt framkallar sjukdom och oftast död. Behandling är i de flesta fall lönlöst, men som tur är finns effektiva vacciner som ger bra skydd mot de klostridier som oftast framkallar sjukdom hos får. De vacciner som säljs i Sverige är kombinationsvacciner som skyddar mot flera klostridiesorter.

 

Läs mer på SVDHVs sida

Här