Det betalar sig att satsa på bra rekrytering

Att investera lite mer i sin rekrytering betalar sig för Angus Dean, som får bra betalt för lammen, hög produktion på tackorna och ett bra värde på utslagstackor.

Mr Dean of Toft House, Threshfield, är känd för att köpa den bästa gruppen Mule ungtackor som rekrytering varje höst. Medelpriset förra året var £190 för 100 djur, och han är övertygad om att det han får extra för sina lamm försvarar kostnaden. Förra året såldes hans 1500 lamm med texel-far för medelpriset £75 per djur.

Mr Dean menar att en Mule från norra England är oslagbar som modertacka. Lamningsprocenten är väl över 200%. Det är det extra intjäningen per tacka som gör hela skillnaden när man talar om Mule’s ekonomiska kapacitet. Ok, vissa korsningslamm kan ge £15 mer, men Mules är fortfarande vinnande, och även lätt att hålla.

Förutom 750 North of England Mules finns det även 250 Swaledales och 170 Holstein Friesians på gården. Förrådet startar med teaserbaggar hos mules-tackorna under två veckor innan texel baggar släpps ut i flocken den 15 oktober. Ungefär en bagge per 60 tackor går med flocken fram till en vecka innan scanning i januari. I år scannades 228% dräktighet! det högsta någonsin.

Från sent i december får tackorna sockerbetor, och därefter enligt scanningresultatet med 0,7 kg koncentrat per djur.

Flocken går inomhus från sex veckor innan lamning. Under första veckan ute får de inget tillskottsfoder för att undvika att någon lamm blir bortglömt. Sedan får de tillskott fram till mitten av april.

Tackorna lammar fem gånger och som utslagstacka får han ca £70 per djur. Mr Dean brukar regelbunden toppa listorna över utslagstackor vid Skipton Auction Mart’s Christmas primestock show. Genom att köpa in bra tackmaterial får man både bra avelsdjur och bra betalt för tackan vid slakt. Tackorna väger 75-85kg som vuxna vilket behövs för att de ska kunna föda upp fina lamm som får bra med mjölk.

Alla lamm föds upp på gräs. De första plockas ut redan i juli, och sedan varje vecka fram till november. De första lammen i fjol vägde 42 kg och gav £93 per styck. Medelpriset över säsongen är £75 och i september-oktober väger de 44-45 kg när de slaktas.

En tacka som producerar 10lamm och ger bra betalt vid utslagning blir inte skyldig mycket. Det gör det värt att betala bra för rekryteringsdjuren. Att välja den bästa avelsbaggen för att få ett lamm med bra konformation är viktigt. Mr Dean väljer helst en stor, lång bagge med bra bakdel.

Blue-faced Leicester baggar används till Swaledale tackorna. Det är stor skillnad på Blue-Faced Leicester idag och för tjugo år sedan. Idag är det en stor bra med bra slaktkroppskvalitet.