Mineraler inför betäckning

Det är dags att planera för nästa år, men glöm inte den kortsiktiga planeringen.

Tom Jones, som driver en 200 ha nöt- och lammgård nära Lake Vyrnwy, Montgomeryshire, har stallat in nötkreaturen nu för att inte få trampskador på vallarna. Det ger också tackorna extra bete under betäckningen och till våren när de har lamm.

Tackorna som ska lamma i mars verkar alla vara betäckta, med lamningsstart runt den 10 mars. Med hjälp av baggsele på baggarna vill han förbättra planeringen innan lamningen. De flesta verkar ha blivit betäckts i den första brunstperioden så det blir inte allt för mycket uppdelning kring utfodringen innan lamning.

Cheviot-tackorna som ska lama i april släpps med bagge denna veckan, hälften med Lleyn-bagge och hälften med en NZ Romney. Vi kommer att få en bra jämförelse för hur raserna fungerar ihop.

Vi bestämde oss för att testa hur effektiva mineral och vitamintillskott är inför betäckning. Vi har gett en tredjedel av flocken bolus, en tredjedel har fått drench och en tredjedel inget alls. Tiden får utvisa vilken metod som är mest kostnadseffektiv. För att kunna hålla kolla på de olika behandlingsgrupperna och besättningen generellt har vi också planerat att skaffa datorprogram och utrustning för EID.

We have also decided to test how effective pre-tupping mineral and vitamin supplements are. We have bolused one-third of the flock, drenched one-third and left the last third without any supplementation. Time will show us which is the most cost-effective method.