Fri tillgång driver tackorna

Samma antal lamm för halva foderkostnaden låter kanske för bra för att vara sant. Men det är verkligheten för en lammproducenterna på Shetland öarna.

Jamie Leslie har traditionellt flushat tackorna på gräs och foderblock som komplement när betet tryter under hösten. Även om foderblock sparar mycket arbete kostar det en del.

Eftersom Mr Leslie hade tillgång till egenodlade korn ville han testa något nytt. Spannmålet kostade £150/ton och då slapp man också transportera foderblock från fastlandet.

Det positiva med foderblocken har varit det minskade arbetet med att inte behöva utfodra varje dag. Helst skulle spannmålet utfodras ad lib med begränsat intag, och där alla tackr får vad de behöver. Här kommer 3in1Feeder med en lösning. Det bygger på att tackan måste slicka i sig fodret istället för att äta en hel munfull. De kan alltså endast äta när de har tillräckligt med saliv i munnen, vilket inte är så länge per tillfälle.

Eftersom det var lite osäkert hur det skulle fungera ordnades ett eget försök där en grupp gick med foderblock och en grupp med det nya fodersystemet.

Det var osäker hur väl tackorna skulle vänja sig vid systemet. Därför gjordes ett försök för att se hur tackorna hanterade 3in1 Feeder jämfört med de vanliga foderblocken. Alla tackor går på gräs för flushing och vid betäckning, men generellt får de tillskott eftersom det ökar antalet scannade lamm med 15 %.

Denna ökning betalar tillbaka sig mer än väl på investeringen, även om det är viktigt att man håller koll på kostnaderna med nya system. Förutom att antalet lamm ökar kräver miljön någon form av tillskott under betäckningsperioden. Gräsets kondition kan ändras snabbt, dåligt väder kan snabbt reducera tillväxt och kvalitet.

Som vanligt släpptes tackorna på gräs för flushing i början av andra veckan av september. Feeders och block introducerades till grupperna en vecka senare. För att minska risken för acidos den första dagen använder större pellets i början innan kornet introducerades. Medelintaget låg snabbt på 0,3 kg/tacka/dag.

Alla tackorna hullbedömdes innan de släpptes till respektive grupp, allt för att kunna jämföra de olika systemen. Efter 53 dagars flushing, varav 44 med tillskott, hade gruppen på foderblock ökad sin kondition, men de som fått korn hade en anmärkningsvärd ökning i hull med jämnare poäng. Korn-gruppen där 90 % av tackorna hade poäng 3 eller mer, medan det var mer variation i gruppen med foderblock, där 20 % hade under 3.