Hårt urval reducerar arbetstiden

Med hjälp av modern teknologi kan Fenwick Jackson i Kersheugh, Jedburgh, Scottish Borders, nu ensam ta hand om sina 3450 tackor. Det är bara under lamningen som han tar extra hjälp utifrån under 21 dagar.

Mr Jackson menar att det man spar tid på är att ha en god överblick över sina djur och att lägga mindre tid på att kliva av och på fyrhjulingen. Arbetstiden med fåren har drastiskt minskat sedan han gått över till ullfällande raser, och blivit av med arbetsmomenten klippning, svanskupering och kastrering.

En nyckelfaktor är också att han har investerat i ett hanteringssystem som kan sortera 450 får i timmen i sex olika grupper. Till sin hjälp här har han elektroniska öronmärken och ett nytt datorprogram. Hanteringaanläggningen är utformad för att få ett bra flöde av djur. Sedan man var tvungen att använda sig av elektroniska öronmärken har Mr Jackson investerat i datorprogram som enkeltplockar fram all information om varje får. Nu tycker han att han har mycket mer tid över till att ta hand om djuren. Han kan sköta hanteringen själv med hjälp av två hundar.